Суспільство

В області проводяться дослідження повітря

Несанкціоновані викиди в атмосферу, створюють значну загрозу атмосферному повітрю, а як наслідок — здоров’ю населення як в області, так і в державі в цілому.

На сьогодні багатьох турбує питання щодо моніторингу якості атмосферного повітря та впливу на нього від повномасштабних пожеж, спричинених воєнними діями.

В 2021 році для забезпечення моніторингу атмосферного повітря в Чернігівській області була розроблена та затверджена «Програма державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря зони «Чернігівська» на 2021 – 2025 роки». Дана програма охоплює територію області, за виключенням м. Чернігів. В якому моніторинг хімічного забруднення атмосферного повітря проводиться Чернігівським обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних опорних постах, які розташовані за адресами: ПСЗ №1 вул. Всіхсвятська, 7 та ПСЗ №2 вул. Пирогова, 16. У повітрі визначається вміст завислих речовин (пилу), діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду азоту та важких металів (заліза, кадмію, марганцю, міді, нікелю, свинцю, хрому, цинку).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині з річки дістали російський танк з тілами окупантів (Фото)

Відповідно до програми Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації було замовлено моніторингові дослідження по визначенню забруднюючих речовин в атмосферному повітрі в чотирьох містах області, за якими проводиться оцінка якості повітря  один раз на місяць з червня по жовтень.

Державною установою «Чернігівським обласним центром контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України» з червня місяця розпочаті дослідження, які проводились в містах Бахмач, Корюківка, Ніжин та Прилуки.

Проби повітря були відібрані в м. Бахмач та Корюківка в зоні впливу автотранспорту на території житлової забудови, в м. Ніжин — в промисловому районі біля ПрАТ «Завод «Ніжинсільмаш»» на спортивному майданчику гімназії №9 та в м. Прилуки — на прилеглій житловій забудові до заводу «Пластмас».

За висновком досліджень на вміст забруднюючих речовин, а саме діоксиду сірки, діоксиду азоту, бензолу, оксиду вуглецю, твердих часток — пилу та важких металів (свинцю, кадмію, ртуті, нікелю), в атмосферному повітрі знаходиться в межах гранично допустимих концентрацій.

З результатами досліджень повітря населених пунктів можна ознайомитись на офіційному сайті Департаменту за посиланням: https://eco.cg.gov.ua/index.php .

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

За повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації

Ще статті по темі

Back to top button