Суспільство

Атрошенко знову заговорив про «чужих» школярів

У ці хвилини в Чернігові триває зустріч громади з міським головою Владиславом Атрошенком. Відповідаючи на запитання чернігівців, мер знову згадав про «чужих» школярів, які навчаються в школах Чернігова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові рахують дітей: відлуння платної освіти для «чужих»

 «У нас за Конституцією освіта безкоштовна. І ми навчаємо за свій кошт дітей із різних населених пунктів. Потім – лікарні. 60% народжують у Чернігові. Також проблема з професійною освітою. Ця ситуація потребує регулювання. Треба наводити порядок. Доки ми не навчимося рахувати гроші, ми загинемо всі в цьому бардаку», — зазначив Владислав Атрошенко.

Як ми вже повідомляли, кілька місяців тому Чернігів сколихнула новина про ініціативу чернігівського міського голови Владислава Атрошенка розділити дітей обласного центру на «своїх» і «чужих». Суть проста – якщо діти приписані не в Чернігові, але ходять до міських шкіл і садочків (адже батьки працюють і сплачують податки саме до чернігівської казни), то за навчання, так би мовити, «чужих» діток має заплатити населений пункт, у якому вони зареєстровані.

Якщо населений пункт відмовляється, то цей фінансовий тягар лягає на плечі батьків. Для розуміння: йдеться про приблизно дві тисячі гривень щомісячно за одну дитину. Математика проста: якщо в родині двоє дітей – плати 4 тисячі або навчай сам дитину вдома.

Завдяки небайдужості громадськості та наполегливості деяких депутатів тоді полум’я вдалося погасити і платну освіту в Чернігові не впровадили. Але є всі підстави вважати, що на крапку на цьому чернігівська влада ставити не збирається. Нещодавно чернігівський міський голова Владислав Атрошенко підписав розпорядження «Про організацію ведення обліку дітей шкільного віку та учнів». У документі вказані основні завдання для управління освіти: здійснити організаційні заходи щодо створення реєстру даних про дітей шкільного віку, які проживають на території міста Чернігова; вносити до реєстру такі персональні дані дитини: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце проживання чи перебування, місце навчання (заклад освіти), форма навчання та належність до категорії осіб з особливими освітніми потребами; й особливо цікавий наступний пункт – здійснювати збір інформації про дітей віком від 0 до 18 років та її опрацювання.

Ще статті по темі

9 коментарів

  1. А пан мер буде платити Київу чи іншому місту України за чернігівських дітей, які прописані в Чернігові, а навчаються в інших містах? Я думаю таких буде багато. І де взялась сума в 2 тис грн, чому не 5 чи 10. І яке відношення мають батьки до тієї громади де прописані, якщо, працюючи в Чернігові, сплачують податки до місцевого бюджету, тоді не хай пан мер перепишите ще й Податковий кодекс, щоб гроші, отримані в Чернігові йшли до громади, а громада перераховувала їх за навчання.

  2. А я думаю, что правильно.
    Во первых начинаем выводить из тени арендодателей квартир пусть официальные договора заключают с родителями
    Во вторых, школы переполнены. Вторая смена это ад для школьников. Особенно для выпускных классов.
    А в третьих , со следующего учебного года дети в школы идут только по месту регистрации

  3. Для мами- якщо вас це не стосується, то ви так і говорите. За що платити??? гроші із держави ідуть на дітей які навчаються в школі, а не на тих які прописані на даній території. Менше дітей в школі — менше грошей. І всі повинні мати рівні умови для навчання. А порівняйте школи навіть у місті — різниця велика, а діти чим завинили, тим що народилися в іншому районі???

  4. Каждый ребенок имеет право на образование.Т.е.родители работают в Чернигове, платят налоги в местный бюджет, а еще должны платить за обслуживание в поликлинике(т.к.нет прописки) еще и за школу платить? Я не против получить прописку, но у меня возможности нет приобрести жилье и что ж мне теперь делать, платить 2 тысячи за школу, чтоб еще пару фонтанов где-нибудь поставили.

  5. Подавляющее большинство школьников которые учатся в Чернигове, а прописаны в районе — живут в Чернигове, а их родители работают в Чернигове и платят налоги в Черниговский бюджет. И получается если у них нет возможности прописаться в Чернигове они должны дважды платить за своих детей?

  6. А ПТУшники они что выучатся на маляров и слесарей и поедут в село коровам хвосты крутить? Нет. Они останутся в этом же городе будут здесь работать и тоже платить налоги в этот город. Т. е. когда хотят поднять рождаемость — платят помощь, а когда приезжает уже почти готовый гражданин города — то ему надо заплатить за базовое (бесплатное так называемое) образование? Где логика?

  7. Пан Атрошенко. Ви демографічний стан м.Чернігова дивились? За рахунок кого ви заповнюїте робочі кадри? Ви хочете знайти ще одну шпарину де можна здерти грощі з батьків та сільских громад, які і так не можкть розраховувати на дітей які там ростуть. Але вам не соромно бо ви бізнесмен нової хвилі. Краще зупинки по справидливих цінах зробіть та не економте на зарплаті спеціалістів при ремонтах бо і ті потікають за кордон. А логика де — логіка грощі зараз, а без дітей, які сюди приїхали і залишаться, Чернігів вимре. Ці ПТеУшники майбутнє Чернігова. Не пиляйте сук на якому сидите. Такий підхід не державного мислення, а тимчасового щипача.

  8. Атрошенко в который раз показывает свою безграмотность и серость. Институт прописки в Украине давно ликвидирован, теперь регистрация места жительства носит исключительно уведомительный характер, то есть, человек просто сообщает государству о том, где он проживает. Согласно закону об образовании, услуги по его предоставлению для граждан Украины бесплатны, то есть ничего за школьное образование платить не нужно (платное высшее — не в счет, поскольку госзаказ везде бесплатный). Кроме того, согласно статье 33 конституции и статье 313 гражданского кодекса каждому гарантируется свобода передвижения. Так что Владик Атрон идет куда подальше с своими выдумками.

  9. Такого долбанутого Мэра нигде нет.Дорогой мэр,вы хотите открыть еще один Сенатор,или купить еще пару фонтанов,чего вам не хватает.По поводу роддома—вы в курсе,что каждая не прописанная женщина платит круглую сумму принудительно и ей недают никакого чека.При обращении в поликлинику и в зрослую и в детскую мы снова платим деньги и снова без чеков—благотворительные взносы.Вы,воопще охренели—дайте нам жилье,или возможность купить его и тогда все будут прописаны в Чернигове.А то мы по 20—30 лет пашем на вас,пополняя вашу казну и нехрена неможем купить с вашими платежами,благотворительными взносами.А где же наши деньги,которые мы платим по всем вашим инстанциям—за то,что не прописаны??????????Может еще за воздух заплатить—мы ведь не прописаны,а воздух то Черниговский?????

Back to top button