Кримінал (Відео)

Фінансова допомога: як не стати жертвою шахрайських схем під час оформлення виплат (Відео)

Міжнародні організації та держава прагнуть підтримати громадян України, які постраждали від повномасштабного вторгнення рф або стали внутрішньо переміщеними особами. Для цього діють декілька урядових і міжнародних програм із фінансової допомоги. Наприклад, грошова допомога від ООН чи Червоного Хреста, для оформлення якої не завжди треба відвідувати офіс організації. Достатньо зайти на офіційний сайт із комп’ютера або телефона та заповнити коротку анкету. На жаль, у пошуках наживи цим користуються і шахраї, які, створюючи підробки сайтів чи ботів у месенджерах, виманюють конфіденційні дані.

«Дуже складна тема і дуже багато людей на це попадається. Бо скрутне становище, дійсно всім потрібні кошти, люди хапаються за кожну можливість для отримання коштів.

Для цього шахраї створюють різні «начебто» офіційні сторінки в різних месенжерах – фейсбук, телеграм, вотсап, вайбер, щоб отримувати кошти від потерпілих. Робиться все це з метою, аби люди там зазначали дані своїх банківських карток. Це ті дані, які заборонено в будь-якому випадку передавати: номер картки, строк дії, CVV-код. На вигляд усе дуже хитро, вони можуть писати повідомлення про те, що особа вже пройшла перевірку та вже може отримати якусь там суму коштів. Для цього лише треба ввести номер картки. Або поширюють у медіа різні посилання, що ведуть на шахрайські боти», — інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції Владислав Тимошенко.

Тому перш ніж залишити дані своєї картки чи паспорта, переконайтеся, чи є цей бот або сайт офіційним каналом міжнародної організації. Перевірте за допомогою гуглу, чи існує взагалі організація, знайдіть її офіційний сайт і користуйтеся тільки офіційними посиланнями. Крім того, під приводом фінансової допомоги шахраї можуть намагатися отримати доступ до банківського кабінету.

«Для прикладу скажу про Приват24. Це також буде шахрайський бот, коли потрібно буде ввести мінімальну кількість свої даних, щоб перевірити. Це робиться для того, аби людина нічого не запідозрила і не думала, що це шахраї. Достатньо залишити лише ідентифікаційний код, і програма нібито встановлює особу. І людині приходить смс про те, що перевірка пройдена, ви – мешканець Чернігова (умовно), ви маєте право отримати 2500 гривень. Але оскільки це міжнародна організація і цей платіж є міжнародний, то його треба підтвердити у своєму обліковому записі, і є посилання на умовний Приват24», — інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції Владислав Тимошенко.

Далі починається наступний етап шахрайської схеми.

«Під час переходу сайт матиме вигляд як звичайний Приват24, це фішингове посилання. Створена оболонка сайту, яка на вигляд наче офіційний сайт, але насправді ним не є. І коли особа вводить свої авторизаційні дані для входу в обліковий запис шахрай бачить це і вводить їх на справжньому сайті Приват24. Після чого особі на телефон приходить повідомлення: чи підтверджуєте ви вхід? Це звичайне повідомлення, яке приходить перед входом у кабінету. І якщо особа підтверджує вхід, шахрай заходить до її облікового запису Приват24», — інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції Владислав Тимошенко.

Таким чином зловмисники отримують доступ до всіх рахунків, а також можуть відкрити нову кредитну картку.

«Усі картки, які є, і навіть можуть відкрити нову кредитку, якщо в особи її не було. Це все робиться за три хвилини. Достатньо ввести розмір зарплатні, яку нібито особа отримує за місяць, банк зазвичай це не перевіряє. Ввів 100 тисяч гривень і, до прикладу, хочу кредитний ліміт на 200 тисяч гривень. Банк погодить і шахрай виводить їх собі», — інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції Владислав Тимошенко.

Тому спеціалісти вкотре застерігають: уважно перевіряйте всі сайти та боти, якими ви користуєтеся. Довіряйте лише офіційним джерелам і каналам. Якщо у вас є будь-які сумніви з приводу автентичності сторінки, не випробовуйте долю, адже шахраї щодня змінюють схеми та шукають шляхи обходу систем безпеки. А ще нагадайте рідним про правила безпеки в користуванні банківськими картками та випадки підробок сайтів і ботів у вайбері чи телеграмі.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button