Кримінал (Відео)

Сайти безкоштовних оголошень: як убезпечити себе від зловмисників і зберегти кошти (Відео)

Майже кожен активний користувач інтернету використовував сервіси з безкоштовними оголошеннями чи то для пошуку роботи, чи то для продажу та купівлі товарів. Це доволі зручно, адже можна придбати товар за вигідними цінами та з будь-якого куточка України.

Утім, інколи за вигодою та заощадженням можуть приховуватися шахрайські схеми. Фахівці кіберполіції зазначають: чернігівці та мешканці області доволі часто звертаються із заявами, аби притягнути зловмисників до відповідальності та повернути свої втрачені кошти.

«Майже на всіх сайтах із безкоштовними оголошеннями з приводу продажу товарів різного призначення дуже багато шахраїв. На сайті ОЛХ, мабуть, відсотків 30-40 – це шахраї. Схеми різні використовують, найпопулярніші – коли особа продає якийсь товар. Це найпримітивніша та найстаріша схема, однак багато людей ведуться на неї. Це коли шахрай продає якийсь товар, він гарний, але вартість значно нижча за ринкову ціну. Тобто якщо товар коштує 10 тисяч гривень, то шахрай продаватиме його за 5 або 4 тисячі гривень», — інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції Владислав Тимошенко.

Зазвичай обґрунтування такої низької ціни – це швидкий продаж, бо кошти потрібні терміново, наприклад, на операцію собі чи рідним.

«Під час спілкування він постійно переводитиме в інший месенжер. Бо сам ОЛХ банить і не дозволяє надсилати посилання та номери телефонів. Тобто шахрай переводить людину в інший месенжер, там він наполягатиме на передоплаті. Будуть писати, що кошти незначні для цього товару, а клієнтів багато, тому, будь ласка, скинь 500 гривень – і я тоді тобі його продам. Дуже гарні психологи, дуже гарно тиснуть на людей. І покупці ведуться та скидають передоплату», — інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції Владислав Тимошенко.

Як ви можете здогадатися, після цього шахрай зникає, не відповідає на дзвінки та повідомлення. І жодного товару вже не надсилає.

«Також є випадки, коли шахрай немов купує товар. Тобто переважно ви, коли продаєте щось, то зазначаєте свій контактний номер і на ньому є месенжер. Це і потрібно шахраю, він писатиме туди. Він може сказати: я вже оплатив товар з ОЛХ-доставкою. Ось посилання, заповни туди дані своєї картки, аби тобі прийшли кошти. Це також фішингове посилання, воно матиме вигляд як звичайний сайт ОЛХ. У рядку браузера відрізнятиметься лише якийсь символ, проте мало людей звертають на це увагу і переходять туди, і вони дійсно бачать свій товар і опис, який вони залишали, і сума буде збігатися. Головне, що буде зазначено, що кошти вже надійшли на платформу ОЛХ. Для їх отримання введіть дані банківської картки», — інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції Владислав Тимошенко.

Далі зловмисники отримують доступ до банківської картки та знімають всі кошти, які були на рахунку в постраждалої особи. В деяких випадках можуть відкрити навіть кредитну лінію і також використати всі кошти.

«Треба завжди купувати з післяплатою або ж офіційний сайт має функцію ОЛХ-доставки. Тільки офіційний сайт, у жодному разі не переходьте за посиланнями. Через власний кабінет і тільки так», — інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції Владислав Тимошенко.

Якщо через подібні сайти ви шукаєте роботу, також будьте обережні.

«Хочеться застерегти громадян: якщо вони шукають роботу в інтернеті, щоб були дуже обачливі. Оскільки виникають ситуації, коли під приводом працевлаштування витребують від громадян фото разом із паспортом й ідентифікаційним кодом. Люди не звертають на це увагу, проте коли вони передають особі, яка нібито є роботодавцем, свою фотографію разом із документами, то ймовірні погані наслідки. По перше, на людину можуть оформити мікропозику. По-друге, це шантаж, оскільки під приводом того, аби ці фото не опинилися в Мережі, від людини можуть вимагати кошти. І по-третє, шахрай може використовувати ці фото в інших схемах своєї шахрайської діяльності», — старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції Єфіменко Кристина.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button