Духовні символи і традиції: як підготувати святковий кошик на Великдень (Відео)
Основним традиційним атрибутом Великодня є святковий кошик. Багато хто вважає підготовку та освячення Великоднього кошика мало не найголовнішим святковим обрядом. Проте не всі достеменно знають, що символізують паска та крашанки, а також інші продукти. Про ці та інші важливі аспекти святкового кошика ми поцікавилися в настоятеля Катерининської церкви отця Романа.
«Коли ми говоримо про Паску – то це є паска. Це є хліб, який із любов’ю випікається і освячується. Є молитви на освячення молочних страв, м’ясних і яєць. Немає молитви на освячення спиртних напоїв. Тому, відповідно, і не варто спиртні напої класти у Великодній кошик», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).
А ще паска є елементом і символом єднання з усіма християнами, які готують такий хліб у різних куточках світу.
«Коли за паску вже сказали, то далі крашанки, чому їх фарбують? Бо ми навіть бачимо Марію Магдалину, яка зображується з червоним яйцем. Це пов’язано зі стародавнім переказом про те, як вона стояла перед римським імператором і він сказав: я повірю в те, що Бог був розіп’ятий і воскрес, коли, наприклад, оце яйце стане червоним. І воно в її руках стало червоного кольору», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).
А ще яйце – це символ життя.
«Яйце – це такий символ життя, бо з яйця вилуплюється курчатко. Інколи це можна побачити і на малюнках, і на листівках. Знову ж такий отой символ життя. І саме зі Святого Письма – як Ісус плакав за Єрусалимом, коли знав, що він буде зруйнованим. Цитата: скільки разів я хотів вас зібрати, як квочка курчат під своїми крилами. Тому і яйце має таке значення життя», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).
Крім цього, має бути щось молочне: сир, сметана або ж сирна паска. З м’яса традиційно святять сало, буженину, ковбаси та копченості.
«Чому освячують м’ясні страви та молочні? Тому що був Великий піст. Люди, які увійшли у Великій піст, обмежували себе в споживанні м’ясних і молочних страв.
Саме освячення всіх цих страв – це як подяка Богу. Ми дякуємо Богу за те, що цього року ми принесли не порожній кошик, а щось та в нього поклали. Так як і всі інші освячення протягом року, коли сезон яблук починається чи винограду. Тобто дякуємо, що цього року є ці всі плоди», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).
А під час святкування отець Роман радить згадати про сімейні традиції та провести цей час із близькими, разом об’єднавшись за спільною трапезою.
«Знову ж таки традиція в кожному селі і в кожному містечку своя. І коли інколи люди проходять у храм і запитують, як правильно зробити, то я, буває, ставлю зустрічне запитання: а як заведено у вашій сім’ї та в тій місцевості, звідки ви родом? Чи звідки ваші батьки родом? Тому що дуже багато традицій переходять до нас саме із наших сімей. Чому я кажу, що добре спілкуватися? Бо є наші батьки, дідусі, бабусі. І це люди, які передають традиції з покоління до покоління.
В нас є традиція, коли ми на Великдень ділимо одне яйце на всіх. Тобто я тримаю шматок яйця, даю дружині відкусити, а вона дає мені той шматок, який сама тримає. І так ми ділимося з дітьми і ті діляться між собою. Така традиція вже багато років у нашій сім’ї, ми її дотримуємося. Чи має вона якесь духовне значення? Певно, що ні, але оце єдине, яке ми розділяємо на всіх, те, що єднає нас. А єднає нас Христос. Тому і паска – це такий символ, що нас усіх єднає в Христі. І несе нам радість Воскресіння Господнього!», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).
Журналіст: Марина Кирієнко
Оператор: Сергій Бутько
Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv