Суспільство

У Чернігові заборонили використання мови держави-агресора на вивісках і зовнішній рекламі

Чернігівська міська військова адміністрація повністю заборонила використання мови держави-агресора на вивісках, інформаційних табличках і зовнішній рекламі.

У відповідь на звернення Уповноваженого із захисту державної мови начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський повідомив, що в Чернігові заборонено використовувати мову держави-агресора російської федерації на будь-яких вивісках, інформаційних табличках та зовнішній рекламі, а також вживаються заходи для недопущення порушень мовного Закону. Відповідні зміни було внесено до «Правил забезпечення в місті Чернігів благоустрою, чистоти і порядку, додержання тиші в громадських місцях, на період дії правового режиму воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування» (наказ Чернігівської МВА від 18 липня 2023 року).

«Чернігів – один із прикладів принципової позиції очільника міста в умовах воєнного стану щодо порушень мовного законодавства при розміщенні зовнішньої реклами та інформації для загального ознайомлення. Необхідно негайно вносити зміни до правил благоустрою, а розміщену недержавною мовою рекламу та вивіски демонтувати. Крім того, досвід доводить, що правильна комунікація органів влади та місцевого самоврядування з суб’єктами, які займаються розміщенням реклами, наданням послуг або торгівлею, допомагає ефективно усувати та запобігати порушенням мовного Закону», – наголосив Тарас Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий метеоролог Олексій Вангенгейм родом із Чернігівщини

Нагадаємо, з метою створення умов для належного захисту прав громадян на отримання інформації державною мовою Уповноважений із захисту державної мови неодноразово закликав місцеву владу усунути порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» при розміщенні зовнішньої реклами, наголошуючи на необхідності внесення змін до правил благоустрою населених пунктів та жорсткому контролі. Зокрема, Уповноважений наполягав передбачити норму про те, що інформація на вивісках, табличках та інших носіях в обов’язковому порядку має подаватися державною мовою із можливістю за потреби дублювання іншими мовами.

Протягом 2023 року станом на сьогодні на адресу Уповноваженого надійшло 416 письмових повідомлень про порушення вимог закону щодо мови інформації для загального ознайомлення та зовнішньої реклами, що становить 14,4 % загальної кількості усіх повідомлень про порушення.

Як відомо, відповідно до статті 32 мовного закону мовою реклами в Україні є державна. Вимогами статті 28 передбачено, що інформація для загального ознайомлення (оголошення, зокрема ті, які містять публічну пропозицію укласти договір, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою, якщо інше не встановлено цим законом. Відповідні норми почали діяти ще 16 січня 2020 року.

Із 16 липня 2022 року набули чинності статті 188-52 та 188-53 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими за порушення вимог Закону в частині застосування державної мови у сфері інформації для загального ознайомлення та реклами порушники можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності із накладенням штрафу в розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. За повторне протягом року порушення – штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 – 11 900 грн).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button