Суспільство (відео)

Які інфекційні хвороби були зареєстровані на Чернігівщині в 2023 році (Відео)

За 12 місяців 2023 року в області по медичну допомогу з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулися приблизно 187 тис. осіб. Торік жителі Чернігівської області найчастіше хворіли на такі інфекційні хвороби, як грип і ГРВІ. Про це на брифінгу розповів головний державний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний.

«Минулого року треба відзначити зростання захворюваності по всіх групах інфекцій. Без грипу та ГРВІ захворюваність зросла на 57,0%, порівняно з 2022 роком. Традиційно на грип і ГРВІ припадає левова частка інфекційних захворювань і на неї припадає 98,2% усієї інфекційної захворюваності», — головний державний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний.

Така статистика може бути спричинена тим, що в 2022 році через повномасштабне вторгнення менше людей звертались до лікарень. Із 2023 року коронавірусна хвороба реєструється як звичайна ГРВІ.

«Від початку 2023 року зареєстровано 12 035 випадків захворювання на COVID-19, дітей захворіло 955 осіб. Взагалі в нас померло від COVID-19 99 осіб, усі дорослі. Результати дослідження або секвенування зразків підтверджують, що в області циркулює Оmicron», — головний державний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний.

Окрім грипу та ГРВІ, в області були зареєстровані й інші нечасті випадки інфекційних хвороб.

«Торік було зареєстровано два випадки епідеміологічного паротиту у дітей 5-9 років. Це по місту Ніжин і по місту Чернігів.

У 2023 році зареєстровано спалах харчової токсикоінфекції у Прилуцькому коледжі, де захворіли троє осіб. Було встановлено фактор, що призвів до цього – порушення санепідрежиму в їдальні.

У нас зареєстровано п’ять випадків менінгококової інфекції.

Минулого року, порівняно з 2022 роком, у нас у 3-4 рази зросла захворюваність на вірусні гепатити», — головний державний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний.

В області минулого року двоє людей захворіли на кір, жодного випадку цього захворювання не діагностували у 2021-му та 2022 році.

«Один випадок у нас зареєстрований 10 липня 2023 року в м.Ніжин. Дитина має два щеплення, перебіг хвороби – легкий. Другий випадок кору був у нас перед Новим роком – 27 грудня 2023 року. Це жителька м.Чернігів, жінка 39 років», — головний державний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний.

На Чернігівщині 2023 року зареєстровані й особливо небезпечні захворювання: 166 людей захворіли на хворобу Лайма, 326 випадків – на туберкульоз. Аби вберегти себе від інфекційних захворювань, лікарі радять робити щеплення, дотримуватися правил особистої гігієни, вживати якісну їжу, користуватися засобами разового й індивідуального призначення, уникати скупчень людей і робити вологе прибирання вдома.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button