Культура

«Арсенал» – новий виставковий проєкт заповідника «Гетьманська столиця» у Батурині

Заповідник «Гетьманська столиця» понад 30 років постійно розвивається та продовжує відкривати невідомі сторінки нашої історії й щороку дивує вибагливих туристів новими виставковими проєктами.

Із початком нового екскурсійного сезону 2024, попри виклики війни, в Національному заповіднику «Гетьманська столиця» діє низка оновлених виставок та експозицій.

«Із квітня експозиційна зала Будинку генерального судді Василя Кочубея представляє нову виставку декоративних панно, плахтових тканин, рушників авторства народного художника України Сергія Нечипоренка «Батурину. Ми були! Ми є! Ми будемо!». Відновив свою роботу після дворічної перерви Музей археології Батурина, приймають екскурсантів з оновленими експозиціями Палац гетьмана Кирила Розумовського та Гетьманський будинок на території Цитаделі Батуринської фортеці.

А до професійного свята – Міжнародного дня музеїв, – колектив заповідника на території Цитаделі Батуринської фортеці відкрив нову виставку «Арсенал», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Олена Ромашко, організатор екскурсій Національного заповідника «Гетьманська столиця».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині побудують та відремонтують протирадіаційні укриття у школах: МОН погодило сім проєктів

За її словами, виставка – особлива й невипадково має таку назву. Адже її експозиція відтворює арсенал доби гетьманування Івана Мазепи, військову міць України-Гетьманщини кінця XVII початку XVIII століття.

«У ці нелегкі для України часи, коли наші військові мужньо боронять нашу державу зі зброєю в руках, ми, музейники, на своєму культурному фронті силою просвітництва маємо боронити нашу спадщину, руйнувати російські міфи, сприяти пробудженню національної свідомості й утвердженню суспільством думки, що в усі часи наша держава була сильнішою за ворога», – каже Олена Ромашко.

Цікавинкою експозиції є похідна кузня доби гетьмана Івана Мазепи. Цей експонат – історична реконструкція, виконана за похідною кузнею часів Північної війни (1700–1721 рр.), що наразі представлена в зібранні Музею шведської армії (Стокгольм, Швеція).

«Похідна кузня розташована на спеціальному дерев’яному возі, обладнана спеціальними міхами та горном для нагрівання металу до температур, необхідних для оброблення металу. Завдяки цьому ми можемо уявити, як саме під час військових походів лагодилася зброя, відбувалося кування кінської збруї та ремонт ободів коліс до возів, гарматних лафетів тощо. Про розвиток артилерії, особливості роботи майстрів-людвисарів розповідають гармати та гарматні ядра, представлені в експозиції, а розвиток флоту та різновиди козацьких човнів – якорі та робочі інструменти майстрів-човнярів. Також виставка знайомить відвідувача й з робочим інвентарем майстрів з оброблення металу та невід’ємними атрибутами військового обозу», – інформує Олена Ромашко.

Проєкт не вдалося б реалізувати, якби не добрі друзі закладу – меценати заповідника: Матяш Анатолій, Жолдак Лілія, Жежкун Віктор, Жолдак Сергій, Гома Руслан та майстер, історик за освітою, Андрій Донець, який здійснив реконструкцію унікального експонату – похідної кузні.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Національний заповідник «Гетьманська столиця»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button