Культура

До Чернігова привезли шолом Сулеймана і корону Роксолани (Відео)

Унікальні експонати: шолом Сулеймана та корону Роксолани презентували на виставці в Чернігові. Стилізовані реконструкції шолому падишаха Найвищої Османської держави та головного убору Гюррем Султан представили в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній».

«Місто Чернігів бачить унікальну для України колекцію. Скільки праці на виготовлення цих зразків корон! Презентація в Чернігові – це для нас дуже почесно»,- сказав Юрій Соболь, генеральний директор НАІЗ «Чернігів стародавній».

Обидва експонати були виготовлені вручну кращими спеціалістами. Усього для реалізації проєкту задіяли 20 різних фахівців.

«Що зробили першим – це шолом. Малюнок збільшили в натуральну величину. Потім коваль у кузні молотом викував. Потім тим молотом, як праскою, відпрасував. Там реально ніхто не побачить жодного удару. Це зроблено все молотом»,- відмітив Ігор Жук, голова Благодійного фонду імені Возницького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Падають стіни та загнивають вікна: художній музей на межі аварійності (Відео)

Справжній шолом-корону падишаха виготовили венеційські ювеліри й відправили до Стамбулу в 1532 році. Коштував головний убір 115 тисяч дукатів, що на той час було захмарною ціною. Для створення головного убору Роксолани використано гравюри невідомих авторів 16 століття, а також портрет невідомого венеційського художника, де найвиразніше зображена форма та деталі головного убору.

 «Із Роксоланою було легше. Була гарна картина. Художників не допускали до гарему. Картини намальовані за словами послів»,- сказав Ігор Жук, голова Благодійного фонду імені Возницького.

Для виготовлення стилізованих головних уборів використано дорогоцінні метали, імітації коштовного каміння та перли. Скільки коштувала робота і матеріали – організатори не зізнаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У музеї на Чернігівщині пропонують посидіти в камері в’язнів (Фото)

Щоб подивитися на ексклюзивні експонати, до Чернігова приїхали навіть із віддалених районів області.

«Виставка сподобалася дуже. З подругою за сто кілометрів приїхали. Ми приїхали подивитися, доторкнулися до історії. В наш час усе так тяжко і важко, треба іноді дозволяти собі бачити таку красу»,- поділилася враженнями Тетяна Зезюлькіна, відвідувачка з Носівки.

«Це ж історія. Тільки з фільмів, а тут нам більше розповідають. Вона пасуватиме всім жінкам. На мою думку, треба історію не лише України, а й інших країн вивчати»,- сказала Наталія Мартиненко, відвідувачка виставки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Павло Солодовник

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button