Суспільство

Чернігівські журналісти збирають гроші на друк нової книжки

Чернігівський журналіст Василь Чепурний на своїй сторінці в фейсбуці анонсував збір на друк нової книги «Перша шеренга». Це збірка художньо-публіцистичних нарисів про дисидентів 50-90 років минулого століття.

«Треба зберегти цю інформацію, бо з часом усе забувається. Тому ми вирішили написати цю книжку. Над виданням працювало багато людей. Ми планували видавати її до 30-річчя Незалежності України. Проте було ліквідовано обласну бюджетну програму підтримки книговидання, через це ми не мали змоги її видати в 2021 році, але вирішили зробити це зараз за підтримки народу. Саме завдяки українцям закривається багато зборів на підтримку ЗСУ. Але війна зараз на різних напрямках. Вона починається не з танків, гармат, а зі слова. Один чоловік із Донеччини писав у коментарях до публікації Владислава Савенка, що книжки зараз дуже важливі, аби зрозуміти, чому і навіщо ми зараз воюємо», – зазначив у коментарі ЧЕЛАЙН Василь Чепурний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Символізм зірок і геральдичного знака чернігівського князя: яким бачать новий герб Чернігівського району науковці (Відео)

Упорядниками та співавторами «Першої шеренги» є чернігівські журналісти Владислав Савенок і Василь Чепурний. Проте над книжкою працювало дуже багато людей. Персоналії з книги – Всеволод Ґанцов, родичі Левка Лук’яненка, Дмитро Куровський, Петро Рубан, Леся Коцюба, Микола Адаменко, Леонід Терехович, Валерій Сарана, Віталій Москаленко та багато інших.

«Українці завжди боролися проти російської, царської, комуністичної системи. Тому назва теж символічна. Оскільки в книжці розповідається про одних із перших, хто боровся. До прикладу, Петро Рубан із Прилук. Його судили за те, що він виготовив копію статуї Свободи в подарунок Посольству США в Україні. Або ж Микола Адаменко з Сосниці, який про себе іронічно писав: «Я писав віршата кволі, і за це позбувся волі». Ці люди були першими на Чернігівщині в боротьбі за волю в другій половині ХХ століття, інші пристосовувалися або не розуміли», – розповів Василь Чепурний.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button