Суспільство (відео)

Символізм зірок і геральдичного знака чернігівського князя: яким бачать новий герб Чернігівського району науковці (Відео)

У Чернігівського району може змінитися геральдична символіка. Першопричиною цього стала Постанова від 17 липня 2020 року про ліквідацію старих районів та утворення нових. Таким чином і видозмінився Чернігівський район, тепер до його складу входять 20 територіальних громад. Тож виникла необхідність і створення нового герба та прапора. З такою ініціативою виступила Чернігівська РДА, звернувшись до науковців. Сам проєкт був розроблений протягом пів року представниками Чернігівського осередку Українського геральдичного товариства – Ігорем Ситим і Людмилою Посьмашною.

«Ми уже маємо кілька розробок за багато років гербів районів, сіл Чернігівського району. Ми поєднали спадщину Київської Русі, Козацької України з сучасними адміністративними змінами. Проєкт пройшов експертизу. Він був направлений на розгляд Українського геральдичного товариства», — Ігор Ситий, кандидат історичних наук, член Ради Українського геральдичного товариства.

В основі нового герба – геральдичний знак чернігівського князя Мстислава Володимировича. До речі, цей знак візуально нагадує тризуб. 

«Була знайдена княжа підвіска з відповідним знаком княжим, як з’ясували чернігівські археологи, на ній зображено знак Мстислава Володимировича. Це перший і, на жаль, останній Великий князь Чернігівський. Відомо, що Мстислав Володимирович змагався за першість зі своїм братом Ярославом Мудрим», — Ігор Ситий, кандидат історичних наук, член Ради Українського геральдичного товариства.

Навколо цього знака символічно розміщені 20 зірок, відповідно до кількості територіальних громад району. Проте розглядався варіант геральдики і з 6 зірками, які символізують ліквідовані райони, що увійшли до складу Чернігівського та безпосередньо сам районний центр.

«Форма зірок вибрана семипроменева. Чому саме така? Бо така конфігурація зірки була популярна в часи Козацької України. Цікаво, що сучасний Чернігівський район за своїми межами майже збігається з колишнім Чернігівським полком. Таким чином ми поєднали спадщину Київської Русі, Козацьку Україну з сучасними адміністративно-територіальними змінами», — Ігор Ситий, кандидат історичних наук, член Ради Українського геральдичного товариства.

Науковці зазначають, що зелений колір символізує наше Полісся, корона, зображена на гербі, – районний статус. Сам символізм можливої нової геральдики – цікавий і несе в собі давні історичні сенси. Проте наразі це лише проєкт, ще не затверджений депутатами Чернігівської РДА.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button