Суспільство

І пиво зварити, і кров зупинити: на Чернігівщині можна побачити універсальну рослину

І пиво зварити, і кров зупинити: на Чернігівщині можна зустріти універсальну рослину, яку використовують у кулінарії, медицині та навіть у пивоварінні.

Із молодого листя та стебел цієї рослини готують салати, супи та пюре, а сухе коріння використовують як ароматичну речовину замість гвоздики й кориці. А називається вона гребінник прибережний, або гравілат річковий, у народі «водяний бадан», «чортові головки». Росте на вогких луках, вільшняках, заболочених місцях, у лісах і чагарниках, по берегах річок, озер. Поширений по всій Україні, крім крайнього степу. У нас на Чернігівщині можна зустріти в Ічнянському та Мезинському парках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ялівщині провели акцію із прибирання сміття

Гравілат містить в собі алкалоїди, ефірну олію, аскорбінову кислоту та каротин. А ще дубильні речовини, завдяки яким цю рослину використовують у пивоварінні (кладуть у пиво, щоб воно могло довго зберігатися і не скисати). Через такий багатий склад його також використовують у народній медицині, де він має кровоспинні, знеболювальні, в’яжучі та загальнозміцнювальні властивості. Крім того, гребінник є антисептиком і слабким заколисливим засобом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button