Суспільство (відео)

Російський слід у телеграм-каналах «сущность» і «позор»: жертвами каналу стає молодь Чернігова (Відео)

В українських містах масово почали створювати телеграм-канали для підлітків, у яких розміщують фотографії та негативні підписи до них. Ці дописи всі анонімні, а тексти написані російською. Основна мета таких публікацій – цькування молоді або ж певна помста комусь із знайомих. У травні цього року набрав популярності в Мережі телеграм-канал «сущность Чернігова». Саме приблизно в цей період стала жертвою цього каналу 20-річна чернігівка Марія.

«1 червня дівчинка, я її не знаю, надіслала мені скріншот цього телеграм-каналу, що мене виклали туди. Я зайшла на цей канал і подивилася, що там дуже багато підлітків, я там, мабуть, була на той момент найстарша. Почала просто дізнаватися про всіх, кого там публікували, знаходила там дітей друзів або братів і сестер моїх друзів, і ми почали писати заяви», — Марія Білоус, чернігівка, жертва телеграм-шахрайства.

Жертвами цього телеграм-каналу стає молодь із Чернігова. Як зазначає дівчина, опис до фото, скоріш за все, копіюється з інших «сущностей», оскільки в більшості випадків вони ідентичні. Щоб видалити цей допис, телеграм-канал вимагає плату. Проте після оплати фотографію не видаляють.

«Вони не вимагають грошей, але коли я зайшла в біо цього каналу, то побачила два посилання: перше – це бот цього каналу, в який ти заходиш і пишеш, наприклад, посилання посту, тобі надсилають суму, яку треба заплатити за видалення посту, на той момент це було 200 грн, також можна дізнатися, хто туди твоє фото надіслав і додав», — Марія Білоус, чернігівка, жертва телеграм-шахрайства.

Дівчині вдалося поспілкуватись з іншими жертвами, більшість із них – неповнолітні, які бояться поширення подібної інформації, оскільки, на жаль, багато дітей продовжують потерпати від боулінгу. Наразі цей канал має іншу назву – «позор Чернігова», в ньому приблизно дві тисячі підписників, які активно коментують і булять опубліковані фото людей. Дівчата вже написали кілька заяв до поліції. Неодноразово жертви каналів зверталися і до кіберполіції.

«Перші повідомлення про цей канал почали надходити наприкінці травня цього року від вчителів однієї з чернігівських шкіл. Таких каналів налічується ціла мережа. Коли вони почали з’являтися, це були канали, де в назвах були зазначені російські міста: бєлгород, пітєр, тому подібне. Потім почали з’являтися канали з українськими містами. Найчастіше адміністраторами каналу є особи, які мають стосунок до російської федерації. Зокрема, це підлітки. У перших каналах можна було одразу визначити власників, бо вони не дуже і ховалися, а пізніше вони почали вживати заходів задля власної анонімності», — Нікіта Ворожко, оперуповноважений відділу протидії кіберзлочинам поліції Чернігівської області.

Проблема визначення власників цих телеграм-каналів полягає в тому, що канали часто перепродають і створюють нові. Наразі адміністратором телеграм-каналу «позор Чернігова» є так званий «м’ясник», 1999 року народження. Проте ці телеграм канали успішно блокують за допомогою проєкту «Брама».

«Ви відправляєте посилання в телеграм-бот, вказуєте, яка протиправна діяльність здійснюється. В подальшому це посилання модерується. Далі ці посилання публікуються в телеграм-каналі «Брама», де люди цілеспрямовано надсилають скарги на цей канал. Ці канали «сущность» блокують доволі успішно. З моменту виявлення каналу до його блокування минає кілька днів. Однак проблемою є те, що заблокувати телеграм-канал – потрібно кілька днів, а створити новий – кілька натискань», — Нікіта Ворожко, оперуповноважений відділу протидії кіберзлочинам поліції Чернігівської області.

Сьогодні вже відкрите кримінальне впровадження за частиною першою статті 190 «шахрайство». Причетним до цих телеграм-каналів загрожує позбавлення волі або ж штраф. Марія і надалі планує розповідати про цю ситуацію у своїх соціальних мережах, аби протидіяти можливому булінгу.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button