Суспільство

Закордонний «вояж» Ломако: в.о. міського голови Чернігова звинуватили в нераціональному використанні бюджетних коштів

74 тисячі гривень – саме стільки бюджету Чернігова коштувало нещодавнє девятиденне відрядження виконувача обов’язків чернігівського міського голови до Німеччини.

8 червня 2024 року Олександр Ломако на дев’ять днів їде у відрядження до Німеччини. У відповідному розпорядженні Чернігівської міськради йдеться про те, що протягом поїздки має відбутися кілька візитів виконувача обов’язків мера до німецьких міст Берлін і Меммінген. У Берліні Олександр Ломако мав відвідати два заходи: прийом «Разом для України…», а також Берлінську конференцію з відновлення України. У місті Меммінген виконувач обов’язків мера мав взяти участь у святкуванні 30-ї річниці побратимства Чернігова та Меммінгена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині в ДТП постраждав 16-річний мотоцикліст

У фінансовій звітності про відрядження зазначено, що «витрати, пов’язані з відрядженням, при наданні відповідних документів, покриваються за рахунок коштів виконавчого комітету Чернігівської міськради». Тож переходьмо до вивчення витрачених на відрядження бюджетних коштів. У відповідній фінансовій документації зазначено, скільки Олександр Ломако витратив на квитки, а також на проживання в різних європейських містах за ці дев’ять днів.

Депутатка Чернігівської міськради Марина Семененко, яка опублікувала на своїй сторінці інформацію стосовно відрядження, коментує наявні витрати Олександра Ломако як недоцільні.

  • Пан Ломако подорожував бізнес-класом із Мюнхена до Варшави. Квиток туди-назад коштує приблизно 8 тисяч гривень, якщо купувати за два дні. Ломако купив квиток Берлін-Мюнхен за 14 тисяч гривень в один бік. А квиток Мюнхен-Варшава коштував аж 18 тисяч гривень, йдеться в дописі депутатки Чернігівської міськради Марини Семененко.

У маршруті відрядження (а також у таблиці з витратами за пересування та проживання) зазначені кошти на подорож і ночівлю в Мюнхені (Німеччина).

Нагадаємо: в розпорядженні про відрядження зазначено візит до двох міст: Берлін і Меммінген. Там відбулися тематичні зустрічі, спрямовані на допомогу Україні. А от які офіційні заходи відбувались у Мюнхені? Документально підтверджених – жодних.

  • У цей час у Мюнхені відбувалося відкриття Євро-2024. І прекрасний матч Німеччини та Шотландії. Звісно, кожен футбольний фанат мріяв би побувати на цьому шоу, не тільки Олександр Ломако. Проте вкотре списувати на свої забаганки бюджетні кошти – це нижче плінтуса, – зазначено в дописі депутатки Чернігівської міськради Марини Семененко.

Отже, незапланований візит в.о. чернігівського міського голови до Мюнхена обійшовся бюджету Чернігова в понад 24 тисячі гривень, додаємо до цього також квиток на потяг Мюнхен – Варшава (відповідний квиток був придбаний для повернення до України. – Ред.), вартістю 18 тисяч гривень, сумарно маємо 42 тисячі гривень бюджетних коштів, які були витрачені невідомо з якою метою.

Тож після вивчення фінансової документації постає кілька запитань. Основне з них: що Олександр Ломако робив два дні у Мюнхені, мета відрядження до якого в документації не зазначена?

Ми намагалися зв’язатися з Олександром Ломако, щоб отримати від нього коментар із цього приводу. Утім, на телефонні дзвінки він не відповідає. У разі, якщо в.о. міського голови Чернігова забажає надати коментар – ми обов’язково опублікуємо його позицію.

Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button