Суспільство

Міністр освіти Лісовий та віцепрем’єр Федоров зустрілись з підлітками з Чернігівщини

Днями у Києві відбулося закриття першої менторської програми «Покоління Перемоги» від освітньої фундації GoGlobal. На захід завітали міністр освіти та науки Оксен Лісовий та віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій Михайло Федоров, які залюбки поспілкувалися з підлітками та дізналися про їхні досягнення.

У межах програми 148 старшокласників із прикордонних громад Сумської, Харківської та Чернігівської областей протягом 3 місяців надолужували освітні втрати, займалися з менторами та психологами, створювали соціальні проєкти для своїх громад, а найголовніше — мали змогу соціалізуватися й спілкуватися з однолітками. Участь взяли 50 десятикласників з Корюківської, Сновської, Ніжинської та Чернігівської громад. 

Під час фінального заходу підлітки презентували свої проєкти та досягнення. Дмитренко Кіра, Булденко Анастасія і Терещенко Валерія вразили присутніх цікавим перформенсои про цінності, які вони здобули під час навчання, а Поліна Пружина розповіла про те, як менторка надихнула її на міжнародне волонтерство. Дівчина вже подалась на декілька програм.

Живе спілкування та соціалізація надзвичайно цінні для всіх школярів, саме тому один із пріоритетів Міністерства освіти та науки України — повернути якомога більше дітей до офлайн-навчання.

Як показали результати, 79% юнаків та дівчат, що пройшли менторську програму «Покоління Перемоги», визначились із своїми планами на майбутнє в освіті та кар’єрі, а 81% покращили свій емоційний стан. У всіх учасників на 20% поліпшилися знання зі шкільної програми і на 30% підвищилася мотивація до навчання. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Головне, як ти почуваєшся»: чернігівка в 57 років займається тверком

«Освітні втрати — це значний виклик для української системи освіти. Міжнародне дослідження PISA показало, що освітні втрати у наших школярів сягають від півтора до двох років. Також одна із проблем, на яку вказують інші українські дослідження, — це втрати у соціально-емоційному розвитку та психологічному стані дітей. 

Менторські програми, які мають в собі такі освітні компоненти та елементи соціалізації, є цінними та ефективними у боротьбі з цими викликами», — зазначив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

МОН прагне підтримувати такі ініціативи й, зокрема, планує масштабувати їх на прифронтові та прикордонні регіони. Основна мета — надолуження освітніх втрат підлітків, профорієнтація, психоемоційна підтримка, розвиток soft skills та соціалізація. 

«Менторська програма «Покоління Перемоги» стала підтримкою та майданчиком для розвитку молоді, яка цього найбільше потребує. Юнаки та дівчата надолужили шкільні знання, активніше включалися у життя своїх громад, генерували власні соціально-важливі проєкти. Зокрема, стали впевненішими в собі та своїх силах і готові вдосконалювати свої навички та вчитись самостійно. Про це говорять і цифри: 79% наших учасників визначились із своїми планами, на 20% підтягнули свої знання зі шкільних предметів. Результат, яким ми пишаємось, — 94% юнаків та дівчат бажають продовжити свою освіту в Україні», — коментує  директорка GoGlobal Тетяна Коврига.   

Між тим, менторську програму «Покоління Перемоги» підтримали чимало публічних людей, зокрема, NK, Саша Заріцька, Макс Барських, Олесь Санін, Олександр Педан, Катерина Кухар. Усі вони записали для учасників мотивуючі відеозвернення з настановами та порадами. А особисто привітати учасників із завершенням програми завітав співак LAUD, який щиро переконаний, що саме таких ініціатив наразі бракує нашим дітям:

«Зараз дуже важливо знайти якісь нові підходи для освіти. Це те, з чим я зіткнувся ще коли вчився. Було дуже багато ретроспективних підходів у навчанні. Не вистачало дійсно класних менторів, лекторів, які б розповідали про свій досвід із сучасного життя, давали б якісь практичні поради. Мені здається, для дітей це дуже важливо», — наголошує LAUD.   

Зважаючи на результати пілоту програми та запит від підлітків, менторську програму «Покоління Перемоги» буде продовжено. Набір дітей розпочнеться вже незабаром.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button