Суспільство

Провалене релігійне питання: в Коропі представники церкви ПЦУ звертатимуться до суду

Із четвертої спроби в Коропі відбулася 37-ма сесія селищної ради. Попередні рази сесія не могла відбутися через відсутність кворуму. Про це в коментарі ЧЕЛАЙН розповів коропський селищний голова Володимир Куніцин. Цього разу не з’явилися на сесію лише троє депутатів із 25.

«Сесія відбулася. Але не без ложки дьогтю. Я побачив позицію депутатів – вони домовилися нічого не обговорювати та за деякі питання не голосувати. Деякі виходили під час сесії, дехто перебивав або ж відмовлявся аргументувати свою позицію під час голосування певних питань», – зазнає Володимир Куніцин.

Голова громади зазначає, що, ймовірно, депутати не приходили на сесію через релігійне питання, що стало головним каменем спотикання і під час сесії. За нього депутати не проголосували.

У чому ж полягає суть цього релігійного питання, пояснив Володимир Куніцин:

«До нас звернувся керуючий єпархією ПЦУ Антоній ще минулого року, щоб ми виділили місце для богослужінь. У Коропі в нас зараз є, так би мовити, три з половиною храми: Успенська церква та Вознесенська, які є упц, Свято-Феодосіївська церква, яка використовується як музей, та напівзруйнована Іллінська церква, де править ПЦУ. Була пропозиція передати Свято-Феодосіївську церкву під правління ПЦУ, а музей перенести в історичну будівлю, яка належить Новгород-Сіверській районній раді. Вчора ми виносили питання звернення до районної ради про передачу частини цієї будівлі. Не проголосували – не звернулися».

Зазначимо, що Іллінська церква, в якій зараз збираються віряни ПЦУ, значно постраждала ще під час Другої світової війни та не була реконструйована. Таким чином, як наслідок голосування на 37-й сесії – Православній Церкві України в Коропі не виділили нової будівлі, тому надалі віряни змушені будуть збиратися у напівзруйнованій будівлі. Як зазначає Володимир Куніцин, тепер представники ПЦУ звертатимуться до суду.

Не проголосували і про продаж будівлі однієї з раніше закритих шкіл у громаді.

«У нашій громаді дуже багато давно закритих шкіл, садків і будівлі просто стоять. Наприклад, у Краснопіллі, Нехаївці, Райгородку… Ці будівлі важко продавати не лише під час війни, але й було важно до її початку. Проте нещодавно в нас виникла нагода продати будівлю школи у Вишеньках. Незалежна експертиза визначила її вартість – 580 грн. Зрозуміло, що відбувався б аукціон. Ці гроші потрібні нашій громаді. Але ж не проголосували», – зазначає Володимир Куніцин.

Проте на сесії все-таки є й позитивні рішення. Депутати проголосували за перенаправлення 500 тисяч із бюджету на лікування військових.

Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button