Суспільство

Де ховатись в грозу та що робити, якщо влучила блискавка: поради медиків

Протягом останніх тижнів Чернігівщину неодноразово захоплювали грози та зливи. У населених пунктах та за їх межами негода залишала свій нищівний відбиток. В області також зустрічались непоодинокі випадки влучання розряду блискавок.  

Тож, медики КНП Чернігівський ОЦЕМД та МК нагадали правила домедичної допомоги постраждалому при влучанні блискавки та дій під час сильної грози.  

Електричний розряд блискавки при проходженні через організм людини викликає загальні порушення: опіки тіла, втрату свідомості, зупинку дихання, пригнічення серцевої діяльності, можливе спостереження стану «уявної» смерті, при якому не прослуховується дихання та пульс, розширені зіниці, які не реагують на світло.

При наданні домедичної допомоги треба переконатись, що вам нічого не загрожує, і тільки після цього покласти потерпілого на тверду поверхню в горизонтальне положення та зателефонувати до екстреної медичної допомоги – 103.

Якщо ж людині пощастило і вона отримала просто шок (втрата мови, свідомості) – можна спробувати вивести її з шокового стану, наприклад дати понюхати нашатирний спирт.

Якщо удар блискавки був прямим і сильним і у людини відсутнє серцебиття та дихання – потрібно якнайшвидше зробити найпростіші реанімаційні заходи:

— непрямий масаж серця та штучне дихання у співвідношенні 30:2 (близько 100 натискувань за хвилину).

До приїзду екстреної медичної допомоги необхідно бути поряд з постраждалим.

Водночас, треба не забувати і про правила самозбереження під час грози.

Ховаючись вдома необхідно зачинити всі вікна та двері, у приміщенні не повинно бути протягу, бо це притягує кульову блискавку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розгулював з наркотиками: у Чернігові у 22-річного хлопця знайшли 8 згортків з речовиною схожою на наркотики

Найкраще ховатись в автомобілі або в будинку із громовідводом.

Автомобіль ні в якому разі не можна паркувати під деревами або високими конструкціями. У авто необхідно зачинити вікна, бажано опустити/зняти антену, зупинитися і перечекати негоду.

Найнебезпечніше під час грози ховатись від зливи під деревом, так як воно притягує блискавки. Крім того, є небезпека падіння важких гілок, які можуть зламатись під натиском вітру.

Уникати радять і металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева, вуличних ліхтарів, металевих веж, опор електропередач.

Якщо ж гроза застала в лісі, не можна ховатись на підвищенні. Краще триматись місця, де низькі дерева. Для схованки краще обрати низькорослі вербу, клен та кущі, адже вони найменше проводять розряд електрики. А от дуб, тополя, сосна та ялина мають найбільшу елекропроводність. Ні в якому разі не можна бігати.

Якщо негода наздогнала в полі, треба знайти заглиблення в землі. Бажано, щоб місце було сухим, адже волога земля сильніше проводить електрику. В даній ситуації краще присісти, а не лягати, щоб мати якомога менше площі прилягання до землі.

Розряд блискавки притягує і розкрита парасолька.

Всі електричні прилади є своєрідними приймачами для блискавок. Тому ні в якому разі не можна користуватися ними під час грози, краще вимкнути з мережі.

Під час грози не можна і купатися у водоймах. Якщо негода застала у водоймі необхідно якнайшвидше дістатись до берега.

Не можна телефонувати з мобільного телефону, навіть якщо страшно і хочеться підтримки близьких. Єдиний правильний вчинок – негайно вимкнути телефон, адже існує велика загроза влучання блискавки.

Отож, медики наголошують, що вберегти і врятувати себе та близьких за допомогою правильних та виважених дій ефективніше, ніж усувати наслідки поспішних рішень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button