Суспільство

Місяць до школи: громади Чернігівщини готуються до нового навчального року

Чернігівщина активно готується до початку нового навчального року. Безумовно, воєнний стан додає нових викликів для громад та освітян, адже головне завдання цього року, як, до речі, й попереднього – гарантувати максимальну безпеку для всіх учасників освітнього процесу.

Тож далі – про ситуацію в громадах.

Володимир Кучма, голова Кіптівської громади

Освітня мережа в новому навчальному році в нас залишається та сама: три школи, три дитячі садочки. І школи, і дитячі садочки готові до роботи в новому навчальному році, всім забезпечені. Укриття маємо, тож навчання в нас – очне. Транспорт є.

Освітні заклади забезпечені всім потрібним на випадок блекаутів. Є генератори, резерв пального на 72 години по всіх закладах. Відповідальні особи пройшли навчання й інструктаж щодо користування генераторами.

Можливо, ще якісь проблеми з’являться, бо реалії такі, що можуть надійти якісь нові вказівки, то місяць попереду ще маємо, аби все врегулювати.

Школярів у новому навчальному році буде менше, не набагато, але все ж. Ми розуміємо, що класи з великою кількістю учнів випустилися, ще якась частина дітей виїхала з батьками з громади. Хоч і невелике, але скорочення є, на жаль, як і скрізь. Але переживемо, все буде добре. Аби тільки війни не було і діти наші не страждали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчата та бойові мистецтва: чернігівський тренер розповів, чому серед школярок зріс попит на тренування

Ратан Ахмедов, голова Корюківської громади

Ми в процесі підготовки до нового шкільного року. Зокрема й у питанні будівництва укриттів, введення їх в експлуатацію. Є проблеми з сільськими школами, де нема укриттів або наявна близькість до кордону. І от коли ми добудуємо ці укриття, і діти зі змішаної форми навчання вийдуть на очну, то є питання: як харчувати дітей? Бо держава ввела пільги, але не дала грошей. І сказали, що в 2025 році будуть гроші, хоча на сьогодні Міністерство фінансів каже, що з ними це не погоджували, отже, грошей не буде. Тобто ухвалене рішення, яке одне міністерство не погодило з іншим. Чекаємо, можливо, ще будуть якісь рішення уряду, які приймаються, а потім кажуть: нехай на місцях виконують.

Шкільна мережа

Ми до цього оптимізувалися сильно. Із наступного року будемо ще оптимізувати мережу, зокрема школи, де навчається менше як 45 дітей. Цього року поки заходимо в навчальний рік так, як вийшли із нього.

У нас наразі змішана форма навчання, бо ще не всі укриття готові помістити всіх. Можна працювати очно, коли в тебе укриття готові помістити всіх здобувачів освіти і персонал. І треба, щоб ситуація з укриттями була вирішена по всьому місту. Бо в нас є підвіз, і не може один автобус в одну школу привезти дітей на першу зміну, а в другу школу – на другу зміну. Тобто буде постійний рух, а це накладки. Цьогоріч до кінця року місто має збудувати всі укриття. На очну форму ми вийдемо з наступного року, але не навчального, а календарного.

Кількість дітей

Чисельність дітей зменшилася, зокрема в місті – на два класи. Даються взнаки старі демографічні проблеми, окрім того, люди з дітьми виїжджають за кордон. Тому підвіз дітей із сіл буде меншим, ніж раніше.

Оптимізму ситуація не додає. Бо до нас у 2021 році приїжджали люди в громаду і в місті був додатній приріст населення, саме міграційний. Помирало більше, ніж народжувалося, але людей приїздило більше, ніж виїжджало. А зараз, якщо не рахувати ВПО, які релокуються з прикордоння, то більше ніхто й не їде. Бо хто їхатиме на територію, яка за 30 кілометрів від кордону…

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button