Суспільство

Дівчата та бойові мистецтва: чернігівський тренер розповів, чому серед школярок зріс попит на тренування

Ще кілька років тому побутувало твердження, що дівчатам не місце в бойових мистецтвах. Мовляв, краще вибирати гімнастику, плавання, танці чи інші граційні й більш дівочі види спорту.

Між тим, життя не стоїть на місці і дедалі більше дівчат вибирають бойові мистецтва. Адже важлива не лише фізична активність, а й шлях до розвитку сили, впевненості та самозахисту. Бойові мистецтва відкривають двері у світ, де дівчата можуть набути навичок, що здатні змінити їхнє життя.

Про це й не тільки – в розмові з Сергієм Петрикеєм, тренером із панкратіону.

Пане Сергію, чи варто батькам віддавати донечок на бойові мистецтва?

Дітей краще віддавати на такі мистецтва, які дітям подобаються. Якщо дитині подобаються бойові мистецтва, то варто йти і тренуватися. Якщо подобаються танці, то йти на танці. А в реальності батьки, на жаль, доволі часто мають якусь дитячу нереалізовану мрію і вважають, що їхні діти мають втілити її в життя. Тож і віддають дитину або в спорт, або в якийсь гурток, який їм до душі. А це найгірше, що може бути, коли батьки через дитину намагаються втілити свою мрію.

До вас на змагання багато дівчат приходить?

Дівчат багато, останні два роки взагалі дівчата приходять масово. Напевне, 20% вихованців у дитячих групах – це дівчата. Це десь п’ятеро чи шестеро дівчат у кожній групі.

На вашу думку, з чим пов’язане зростання цікавості дівчат до єдиноборств?

Дівчатам цікаво, то й приходять і займаються панкратіоном. А раніше це було ніби табу для дівчат. Казали, що бойові мистецтва – для хлопців. А зараз так ніхто не вважає, то чому б дівчатам і не спробувати? Тож пробують, їм подобається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт «Соціальна шафа» набирає обертів у громаді на Чернігівщині

Ваші вихованки мають досягнення?

У нас багато дівчат – чемпіонки світу, чемпіонки України, дівчата виступають у профспорті, тож мають такі самі успіхи, як і хлопці.

Мабуть, добре, коли жінка має навички самозахисту?

З якого боку подивитися. Коли жінка бере на себе обов’язок чоловіка, то це, напевне, не дуже добре. Але якщо жінка тренується не для того, щоб стати чоловіком у спідниці, а просто для фізичного розвитку, то це нормально.

На жаль, нині багато дівчат ідуть тренуватися, бо їх нікому захистити. Нині буває так, що хлопчики – тендітні, ніжні. Мами люблять своїх кровиночок і бояться, щоб їх не перенапружували на тренуванні.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button