Кримінал

Із «зони» керував зловмисниками, які вчиняли тяжкі злочини: на Чернігівщині викрили кримінального авторитета

Уродженець Ніжина, відбуваючи покарання за скоєння особливо тяжких злочинів, а саме за організацію в 2022 році розбійного нападу на фермера з Ніжина у складі банди, використав свій досить високий «статус» у кримінальній ієрархії для продовження активної злочинної діяльності руками поплічників, яких дистанційно знаходив на волі.

Про це повідомляє поліція Чернігівської області. 

Ув’язнений настільки почувався «центральною» фігурою кримінального світу, що погрожував розправою правоохоронцям. За такі дії його було засуджено у травні минулого року за частиною 1 статті 345 Кримінального кодексу України. Вирок вступив у законну силу, проте це не зупинило подальшої протизаконної активності кримінального «авторитета».

«Авторитет» дистанційно вступив у злочинну змову з групою осіб на волі, серед яких був неповнолітній. На початку лютого 2024 року в Ніжині, виконуючи настанови організатора, четверо його спільників скоїли крадіжку колекційних монет загальною чисельністю понад 1500 найменувань із помешкання місцевого колекціонера. У подальшому поліцейські запобігли реалізації викраденого майна, оперативно встановивши особи зловмисників і затримавши двох із них. Колекційні монети в них було вилучено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 27 тисяч разів від початку року водії перевищили швидкість руху на Чернігівщині

Крім цього, слідчі поліції встановили, що вказаний кримінальний «авторитет» під час відбування покарання у СІЗО використовував свій «статус» в злочинній ієрархії для вимагання неіснуючих боргів у осіб, які перебували на волі. Зокрема, слідством доведено, що фігурант із використанням мобільного зв’язку, погрожуючи потерпілому застосуванням психологічного та фізичного насильства, вимагав у громадянина сплати неіснуючого боргу в сумі 2500 доларів США, які мали бути перераховані на вказаний зловмисником банківський картковий рахунок.

Також фігурант обрав одним з основних напрямків спрямування свого злочинного впливу організацію незаконного обігу наркотичних засобів як на волі, так і в місцях несвободи. Зокрема, задокументовано створення вказаним кримінальним «авторитетом» та подальше забезпечення безперебійного функціонування каналу наркотрафіку до СІЗО, куди заборонені препарати потрапляли замаскованими під побутові предмети. Паралельно фігурант контролював процеси збуту наркотиків на рідній Ніжинщині, керуючи діями спільників за допомогою мобільного зв’язку. Цей аспект злочинної діяльності «авторитета» слідство також задокументувало належним чином.

За сукупністю викритих протиправних діянь зловмиснику повідомили про підозри:

— в умисному встановленні та поширенні в суспільстві злочинного впливу, вчиненому в умовах слідчого ізолятора (ч. 2 статті 255-1 Кримінального кодексу України);

— в організації вчинення, керівництві підготовкою та вчиненням таємного викрадення чужого майна, поєднаному з проникненням у житло, в умовах воєнного стану, повторно, за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 статті 27, ч. 4 статті 185 Кримінального кодексу України);

— у вимаганні з погрозою насильства над потерпілим, вчиненому повторно, в умовах воєнного стану (ч. 4 статті 189 Кримінального кодексу України);

— у незаконному придбанні та зберіганні з метою збуту особливо небезпечних наркотичних засобів, вчинених повторно за попередньою змовою групою осіб, а також у незаконному зберіганні наркотиків без мети збуту (відповідно ч. 2 статті 307 та ч. 1 статті 309 Кримінального кодексу України);

— втягненні неповнолітнього у протиправну діяльність (ч. 1 статті 304 Кримінального кодексу України).

Покарання, передбачене найтяжчою з інкримінованих «авторитету» статей, – це позбавлення волі на строк від дев’яти до п’ятнадцяти років із можливою конфіскацією майна.

Досудове розслідування триває.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button