Суспільство

Перейменували вулиці, де ніхто не живе: на Чернігівщині закінчився процес деколонізації

Остаточну крапку в процесі деколонізації на Чернігівщині поставив начальник ОВА В’ячеслав Чаус, підписавши відповідне розпорядження.

Тож 386 вулиць і провулків на Чернігівщині отримали нові назви. Зокрема, в Корюківському районі з’явилося 25 нових назв замість старих.

Над пропозиціями щодо перейменувань вулиць і демонтажу пам’ятників працювала робоча група з питань реалізації Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» в області.

То що перейменували в Корюківській громаді та чому громада сама цього не зробила, дізнавалися в Ратана Ахмедова, голови Корюківської громади.

Він каже, що робоча група при обласній адміністрації перейменувала в Корюківській громаді здебільшого вулиці в селах, де вже ніхто не живе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місяць до школи: громади Чернігівщини готуються до нового навчального року

«Ми просто випустили з уваги вулиці в селах, які нежилі, де немає й хат. То їх нині поперейменовували. Але громада цих змін особливо не відчує.

А є деякі вулиці, які наша комісія не перейменовувала, тому що треба бути послідовними: якщо в Україні є офіційне свято 8 Березня і його відзначають в усьому світі, зокрема Мексиці, Іспанії, Німеччині й інших країнах, то як його прив’язувати до колоніальної політики Росії? Але тепер вулиця 8-го Березня в Корюківці стала вулицею Михайла Грушевського. Таке рішення ухвалила робоча група при ОДА.

Також робоча група при ОДА вирішила, що треба перейменувати вулицю, названу на честь генерала Білого, який, був танкістом і брав участь у Другій світовій війні, він є уродженцем Сядринського старостинського округу. І громада села Сядрине вважає, що в їхньому населеному пункті має бути вулиця на честь цієї людини. Але її перейменували. І це другий момент, із яким ми не дуже були згодні», – зазначає Ратан Ахмедов.

За його словами, в громаді вже немає чого перейменовувати, бо облдержадміністрація завершила цю процедуру.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button