Суспільство

Сміттєве питання: в Козельці працюють над перспективою будівництва заводу

Днями поширилася новина, що в Козелецькій громаді начебто збираються будувати сміттєпереробний завод. І що це питання навіть розглядали на сесії.

У Козелецькій громаді дійсно є сміттєзвалище, площею приблизно два гектари, куди десятиліттями звозять відходи з Козелецької, Остерської, Деснянської та Кіптівської громад. Тобто з колишнього Козелецького району. Пробували навіть привозити сміття зі Львова, але місцеві люди були категорично проти, тож цю практику припинили.

Але нині склалася така ситуація, що не все сміттєзвалище лежить на землях полігона. Тож треба ситуацію узаконити.

Відповідно до Закону «Про управління відходами» та відповідної урядової постанови буде формуватися державний план управління відходами і регіональний план. Згідно з цим регіональним планом, Козелецька громада має надати свої документи, які підтверджують можливість працювати на цьому сміттєзвалищі.

Але навіть за відсутності всієї потрібної документації до керівництва громади кілька разів зверталися підприємці з проханням дати дозвіл на будівництво сміттєпереробного підприємства чи сміттєсортувальної станції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місяць до школи: громади Чернігівщини готуються до нового навчального року

«Ми спершу хочемо узаконити землю, відходи, щоб вони могли там лежати. І коли буде формуватися регіональний план управління відходами, надати всі ці документи, що в нас є сміттєзвалище, що воно законне і ми не проти побудувати там щось для переробки відходів.

Навести лад у документації потрібно, аби нам не сказали: «Ваше сміттєзвалище закривається. І везіть сміття до Чернігова чи Ніжина», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Володимир Моцьор, заступник Козелецького селищного голови з питань будівництва, ЖКГ і комунальної власності.

Тобто про будівництво переробного заводу наразі не йдеться. Це радше віддалена перспектива. Хоча на сесії питання дійсно обговорювали.

«Поки немає регіонального плану управління відходами, нам ніхто не дасть дозволу на будівництво. А якщо ми потрапимо до цього плану і в програмі йтиметься про будівництво переробного заваду чи сортувальної станції, тільки тоді ми можемо йти далі. А нині ми лише виділяємо землю. Хочемо зробити детальний план території, бо в нас немає Генерального плану території громади. Тож хочемо зробити детальний план і узаконити землю, де розташоване це сміття. Щоб це не було несанкціоноване сміттєзвалище», – сказав Володимир Моцьор.

Ірина Осташко

Фото ілюстративне

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button