Суспільство (відео)

Мистецтво з ароматом: малювання кавою як унікальний спосіб творчого самовираження та релаксації (Відео)

«В Чернігові цього немає, ми перші зробили такі майстер класи, де малюють не фарбами не використовуючи гуаш, акрил, воно то прикольно, але не те», — Катерина Будаш – художниця.

Знайомтесь, це Катерина Будаш, мешканка Чернігова, активно займається мистецтвом і проводить майстер-класи, на яких навчає людей створювати унікальні картини, використовуючи каву та вино як основні матеріали.

«Взагалі малюю все життя, починалось все з художньої школи, з років 6, так все закрутилось, що у мене середня освіта художня, вища – дизайнерська. Так виявилось, що майстер-класи, стали мені близькі. Першою ідеєю було малювати вином, а кава, як її можна пропустити?! Це також дуже популярний напій, я вважаю, що кава виглядає, дуже характерно. Мені подобається, коли кавою малюють міста. Вином не так зручно малювати, є свої особливості, а ось кава, трошки менш примхлива, але цікаво», — Катерина Будаш – художниця.

Вперше чернігівська художниця спробувала малювати кавою ще у школі. З часом, подорослішавши, вона відкрила для себе, що цей спосіб малювання має безліч можливостей для творчого самовираження та є справді багатогранним.

«Взагалі кавою можна малювати різними способами, те що я викладаю на своїх майстер-класах, це класична акварель, тому що вона дуже схожа на акварель, по-трошечки вимальовуємо деталі, деякі каву використовують, як абстракцію. Є багато варіацій, як її можна використовувати, наприклад: накладання шарів, або гущею, або навіть сухою кавою, це залежить, лише від вашого бажання», — Катерина Будаш – художниця.

Для процесу малювання вибір сорту чи виду кави не має вирішального значення.Головне – це творчий підхід та вміння експериментувати

«Насправді я не видивляюсь сорти, мені не важливо, яка то кава, «Ефіопія», чи ні. Я думаю, ми це залишимо любителям кави та місцевим бориста, які в цьому розбираються. Можна використовувати різну каву, просто береш Еспресо, взагалі байдуже в якій кав’ярні, воно може просто трошки відрізнятись чи відтінком, або густиною, це все залежить від заварювання», — Катерина Будаш – художниця. Катерина Будаш – художниця.

Будь-яке малювання є потужним засобом для зняття стресуі під час занять чернігівська художниця бачить, як у процесі творчості в учасників покращується настрій

«Людина відволікається, наш мозок зайнятий якоюсь діяльністю. Він не думає про проблеми, про буденність, про те, що забув щось купити. Ні, наш мозок активно працює, йому зараз не до проблем. Як кажуть, що найкращий відпочинок, це зміна діяльності, тому ми займаємо мозок чимось позитивним», — Катерина Будаш – художниця.

Цей метод малювання не лише розкриває нові можливості для творчого самовираження, але й служить потужним інструментом для покращення настрою. Кожна робота, створена за допомогою кави, стає результатом захоплюючого процесу, що надихає і художника, і глядача.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button