Люди

Король іграшкового царства: Сергій Коноваленко з Добрянки – володар унікальної колекції

На Чернігівщині живе багато людей, для яких колекціонування вже стало стилем життя, причому в позитивному сенсі. Наприклад, Сергій Коноваленко з Добрянки, що в колишньому Ріпкинському районі.

Удома в чоловіка – справжнє лялькове царство. Збирає свою колекцію пан Сергій уже понад 10 років. До того ж, він прагне, щоб усе було до ладу і щоб ляльки не були розкидані абияк.

У колекції – тисячі ляльок, дитячих іграшок, казкових будиночків і новорічних прикрас. Є раритетні ляльки, яким понад сотню років, і сучасні. Багато з них пан Сергій сам купив (часто на ринках, де продають усякий непотріб) або друзі, знайомі та навіть майстри-лялькарі подарували. Усім їм Сергій Коноваленко щиро вдячний.

«Буває, що відвідувачі запитують: а що це за папірці біля іграшок? То відповідаю, що це їхні «паспорти». Практика така з’явилася після того, як одна жінка подарувала мені дореволюційного ведмедика, а ще ляльку й песика. І разом із ними простягнула листок паперу, на якому було написано, звідки й коли ці іграшки в неї взялися, й таке інше», – пояснює Сергій Коноваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забруднена вода по Десні наближається до Чернігова: жителів закликають утриматись від купання

До речі, пан Сергій щиро вдячний усім дарувальникам за посилки й увагу до нього.

Утім, особлива гордість господаря – колекція порцелянових ляльок, у якій нараховується понад 1650 експонатів. І пан Сергій вважає, що навряд чи хтось має більше! Це рекорд, який зареєстрували представники Книги рекордів України.

Про свою колекцію господар може розповідати годинами, адже збирання, реставрація, а нині вже й виготовлення переросли з хобі у справу життя.

А найулюбленіші ляльки Сергія Коноваленка – це українка й українець, їх йому подарували сини.

Пан Сергій пригадує, що в 2022 році, як почалося повномасштабне вороже вторгнення, із Добрянки нікуди не виїжджав. Про долю колекції, звісно, думав, тому, проклинаючи ворогів, спершу заходився її ховати та демонтувати.

«А згодом, щоб вийти зі ступору, всі ящики розпечатав – і експонати зайняли своє місце. Я був задоволений. Нині найбільша насолода – емоції людей, які знову почали приходити та приїжджати, аби хоч ненадовго повернутися в своє дитинство», – каже Сергій Коноваленко.

До речі, аби якомога більше людей могли поринути в казку та приємні дитячі спогади, власник іграшкової колекції час від часу влаштовує виставки своїх експонатів у Чернігові. Зокрема, не так давно ми розповідали про таку виставку в художньому музеї.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button