Люди

Люди: Надія Войдюк-Василюк про вулкан ідей і неприйняття стандартів

Надія Войдюк-Василюк – це справжній генератор ідей, які сама й реалізовує. Її енергії вистачає мало не на всі види хенд-мейду, а не так давно вона ще й створила власний ютуб-канал, де навчає своїх підписників готувати кулінарні шедеври з простих продуктів.

Каже, що все почалося в 2010 році, коли вона сиділа в декретній відпустці з молодшим сином Романом. Тоді Надія вирішила, що бути дбайливою мамою та розвивати свої таланти можна одночасно, тим паче, що одне другому не заважає.

«Я зрозуміла, що можу просто зачахнути, як це в мене було, коли сиділа в декреті зі старшим. Тоді я почала думати, чим саме хочу займатися. На допомогу прийшов інтернет. Тут була купа всього цікавого: і бісероплетіння, і картини зі стрічок… Але зупинилася я на канзаши – це заколки, квіточки, усілякі прикраси для дітей зі стрічок», – розповідає Надія.54730088_2323402347986001_1817798578219778048_n55526917_621086578303459_2329930457119981568_n

У майстрині дуже швидко почали вдаватися гарні прикраси, тому вона вирішила їх продавати. Проте справа не пішла через невисокий попит і специфіку товару, адже він здебільшого для дівчат.

«Мене це трохи розчарувало, і десь два роки я взагалі нічим не займалася, хіба що для себе створювала якісь вироби. А потім випадково натрапила на квіти з гофропаперу. Це в мене був ювілей і я хотіла зробити для своїх гостей невеличкі подаруночки. Мені вдалося, і я потроху почала цим займатися», – згадує майстриня.55833009_2290313867896044_1455587158466232320_n

Та квіти ці не просто з паперу, в середині кожної є ще й солодкий сюрприз – цукерка. І хоча Надія вчилася все робити самотужки, дивлячись майстер-класи в інтернеті, та багато чого їй не подобалося.

«Я прагну зробити так, щоб букет був максимально схожий на живий. Не люблю туди ліпити всілякі намистини та блискітки. Якщо це троянда – то вона у мене заввишки десь 50 см, обов’язково з листочками», – ділиться Надія.

Окрім троянд, у колекції майстрині можна побачити нарциси, тюльпани, півонії, фрезії, лілії. А справжнім досягненням у своєму квітково-паперовому мистецтві Надія вважає еустоми. Каже, що довго не наважувалась їх зробити, адже вони достатньо специфічні та складні, але коли їй вдалося, то це було справжньою перемогою для майстрині.56161303_434695350608172_1935038609736335360_n

Усе навчилася робити самотужки, спостерігаючи за роботами блогерів. Одна з них – білоруська майстер хенд-мейду Альона Цворик. Саме її прикладом надихається Надія.

Є у цьому ремеслі й труднощі. Надія розповідає, що не завжди вдається все й одразу. Наприклад, багато де треба використовувати гарячий клей, але й до нього треба призвичаїтися та збагнути, до якої температури його треба нагріти та як із ним правильно працювати. Папір теж дуже вередлива річ. Не маючи навичок роботи з ним, пелюстки можуть неправильно вигинатись і рватись. Необхідно також знати, які матеріали краще придбати. Так гофрований папір Надія купує тільки італійський із певною щільністю.

Аби букети мали ще більш реалістичний вигляд, майстриня запаковує їх у флористичний папір. Каже, основна перевага таких квітів – вони точно не зів’януть.54800158_1997577100368422_2220734001700667392_n

Не так давно наша героїня навчилася й декупажу. Вперше спробувала опанувати цей вид мистецтва торішнього Великодня.

«Я завжди цього боялася і не розуміла, як можна щось зробити з тією тонесенькою серветкою. Але це виявилося зовсім нескладно. І рік тому я спробувала прикрасити таким чином великодні яйця, а зараз уже за допомогою цієї техніки я навчилася реставрувати старі речі», – каже Надія.

Спробувала Надія працювати й із фетром. На це її надихнуло народження дитини в знайомих. Жінка вирішила зробити корисний подарунок і створити розвиваючу книгу для малечі. Після того, як Надія виклала фото виробу на своїй сторінці, їй почали надходити замовлення на виготовлення подібних книжок для малюків Чернігова.

Над своїми роботами майстриня може працювати годинами, іноді навіть не лягає спати, поки не виготовить гарну річ. Єдине, до чого в майстрині не лежить душа, то це вишивання. Каже, що хоча це робили її мама та бабуся, їй просто бракує терпіння.54729725_562481414243716_1768041708513132544_n

Є в Надії є ще один хист – кулінарія. Зараз талановита жінка працює над розвитком власного каналу на Ютуб. А от ідея його створення з’явилася трохи більше року тому на кухні, коли Надія розмовляла з подругою про новорічне меню. Саме приятелька й наштовхнула жінку на зародження такого проекту. Тим паче, що чоловік Надії – професійний оператор, тому проблем зі зйомкою точно не мало бути.

«Ну, я розуміла, що чоловіка до цього треба підводити поступово. Тому почала частенько біля нього передивлятися рецепти інших блогерів. Спершу він думав, що я просто до Нового року готуюсь, а потім і сам зацікавився специфікою зйомки та запропонував мені зняти подібне відео. Так ми і почали знімати», – згадує Надія.

Не гаючи часу непосидюча майстриня та кулінар із чоловіком вигадали назву каналу «Смачно з Надією» та розробили дизайн проекту.

Тут жінка прагне показати глядачам, як готувати вишукані страви з простих інгредієнтів і нескладним способом. Основу для своїх ідей Надія бере зі стандартних рецептів уже відомих кулінарів, але ніколи не копіює їх. Господиня готує кожну страву по-своєму, додаючи нові елементи або відкидаючи зайве.

Кожен рецепт проходить через родинну дегустацію. Надія розповідає, що зазвичай усі страви йдуть на «ура!». Але іноді не обходиться без критики її старшого сина Олександра, який має доволі тонкий смак. Він завжди підказує мамі, якої приправи треба докласти більше, а щось, може, варто прибрати. Контролює і якість приготування.

Та є й речі, які Надія просто ненавидить готувати, – це супи та борщі. Каже, що це дуже стандартні страви, але і їх вона намагається удосконалювати.

55704846_399922774158912_3630970067912491008_n

Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button