Суспільство (відео)

«Смачна Чернігівщина» – в Чернігові презентували настільну гру про автентичні страви області (Відео)

У Чернігові презентували унікальну настільну гру під назвою «Смачна Чернігівщина». Вона розповідає про автентичні страви області, їхню історію та способи приготування. До гри увійшли 40 назв різних чернігівських страв, вміщені на сорока ігрових картках.

 «Ми зібрали понад 200 страв, вибрали 40, які в назвах характерні для нашого регіону або зараз не вживаються.»,- Катерина Литвин – заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР

На картках, якими укомплектована гра, ілюстратори зобразили стилізовані портрети людей, які розповідали про страви. Ілюстраторка «Смачної Чернігівщини» Лідія Авдійко розповідає, що, малюючи дизайн карток, намагалася максимально зберегти особливості людей, які ділилися своїми смачними родинними рецептами. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пшеничний, житній, «ситний» «крупичатий»: як наші предки пекли хліб на Чернігівщині

«Я старалася передати образ старожилів, які давали інтерв’ю. Їхні образи відіграють домінуючу роль у цих ілюстраціях. Я хотіла передати самобутність наших старожилів Чернігівської області.»,-  Лідія Авдійко – ілюстраторка гри «Смачна Чернігівщина»

Окрім того, на картках також розміщений QR-код, відсканувавши який можна почути голоси тих, хто ділився своїми смачними історіями про приготування автентичних чернігівських страв.

 «Ми залишили незмінною традицію підсилювати картки голосами людей. Бабусі та дідусі, які розказували, як ту страву готували… Їхня розповідь залишається за QR-кодом.»,- Катерина Литвин – заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР

Окрім того, «Смачна Чернігівщина» має також версію гри зі шрифтом Брайля – аби пограти могли й люди з вадами зору. Створена інклюзивна версія у співпраці авторів гри та Наталії Сікори, яка володіє шрифтом Брайля й займалася розробленням спеціальних ігрових карток. А їх виготовленням займалася команда з НУ «Чернігівська політехніка».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button