Суспільство (відео)

Чи загрожує Чернігову друга хвиля забруднення Десни – яка зараз ситуація на водоймі в межах міста (Відео)

Територія Чернігівського міського пляжу «Золотий берег» досі обгороджена стрічкою, а поряд із водою встановлено інформаційні таблички про заборону купання, риболовлі та використання води з річки  – ці сповіщальні знаки з’явились тут ще 30 серпня, коли в Чернігові, відповідно до рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, заборонили купатись у Десні. Причиною цієї заборони стало забруднення річки Сейм, пов’язане зі скидами цукрової патоки з тьоткінського цукрового заводу, розташованого в курській області рф.

Від ранку, 9 вересня, на прибережній території Десни, що протікає в межах Чернігова, жителі міста могли спостерігати візуальне погіршення екологічної ситуації – забруднена викидами з цукрового заводу вода дійшла до Чернігова, через що поряд із річкою утримувався їдкий запах, вода стала темного кольору, почався масовий мор риби.

Чернігівці, які відпочивають поблизу Десни, розповідають, що станом на 25 вересня, на перший погляд, ситуація з річкою в Чернігові покращилась – поряд із водою більше не відчувається сморід, а попід берегом активно плавають мальки риби. 

 «Стало значно краще: вода вже не темного кольору, вона має природний запах і природний колір.»,- Віктор Власенко – житель Чернігова

 «Запаху нема, вода чиста, малька плаває.»,- Анна Бабікова – жителька Чернігова

 «Качки плавають, отже, все добре, бо це така дітвора, яку не обдуриш. Життя є життя.»,- Валерій Максименко – житель Чернігова

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 10 мішків сміття зібрали небайдужі чернігівці на набережній Стрижня біля Красного мосту (Відео)

Водночас містяни звертають увагу на чималу кількість темного осаду, якого раніше у воді не було, а також на забрудненість води у Десні.

 «Просто осад на дні річки, коли пливеш посередині річки, то вода чиста, а коли виходиш і ногами ступаєш, то цей зелений осад залишається, так. Я протягом усього літа на пляжі, але раніше не було такого.»,- Анна Бабікова – жителька Чернігова

 «Вода ж погана, воно ж все осіло на дно, що ж ми будемо собі погано робить?»,- Зоя Ковалевська – жителька Чернігова

Наразі на «Золотому березі» чергують представники КП «Муніципальна варта» Чернігівської міськради, у випадку порушення заборони на купання вони проводять пояснювальні бесіди.

Також відомо, що на Десні в межах Чернігова завершилися активні роботи з виловлення мертвої риби – про це повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Володимир Хольченков. За його словами, загальна кількість виловленої та утилізованої мертвої риби становить орієнтовно десять тонн.

 «Наразі на Десні стабілізується ситуація, покращується, дохлої риби вже немає.»,- Володимир Хольченков – начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР

Утім, начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Сергій Жук спростовує інформацію про покращення стану води в Десні, що в межах Чернігова. На його думку, говорити про суттєві позитивні зміни – зарано, адже 17 вересня в Чернігівській області зафіксували повторне забруднення річки Сейм – вода знову почала неприємно пахнути та змінила своє забарвлення, за течією пливе мертва риба.

 «Зараз іде друга хвиля забруднення і ми очікуємо погіршення. Забруднена вода пройшла Батурин – це факт, адже ми відібрали проби і бачимо, що вода забруднена: вона має неприємний запах, темніший колір, є поодинокі випадки замору риби.»,- Сергій Жук – начальник Державної екологічної інспекції у Чернігівській області

За словами Сергія Жука, наразі складно спрогнозувати, чи дістанеться нова хвиля забруднення до Чернігова та якою буде її потужність. 

 «Потрібно, щоб воно розчинилося в Десні і ми побачили, в якому воно буде стані. На це потрібна доба-дві, щоб зрозуміти тенденцію. Тоді можна буде прогнозувати, в якому стані воно дійде до Чернігова та чи дійде взагалі.»,- Сергій Жук – начальник Державної екологічної інспекції у Чернігівській області

Наразі відомо, що за підрахунками екологів, сума збитків, завданих довкіллю через забруднення річок Сейм і Десна, зараз становить понад 338 мільйонів гривень.

Таліна Тарасенко

Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button