Суспільство (відео)

Культурний код традицій Чернігівщини: у сквері Хмельницькому з’явилася Великодня інсталяція (Відео)

Велика дерев’яна писанка з’явилася поблизу П’ятницької церкви в Чернігові. Її створили чернігівські майстри ще чотири роки тому, проте вона майже кожного року напередодні Великодня радує містян. Цього року її розмістили в новій локації.

«П’ятницька церква привертає увагу абсолютно кожного мешканця нашого міста. Усі звертають увагу на щось новеньке, що тут з’являється. Власне інсталяція «Великодня писанка», в якій ще понад 200 писанок. Це все про Чернігів. Кожен регіон починає замислюватися на своєю ідентифікацією, кожен хоче продемонструвати саме свою регіональну культуру. І Чернігівщина – не виняток. Тому що прикордонний регіон одним із перших кричить, що цеУкраїна.»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрити дорогу на Любецькій у Чернігові планують  до кінця травня

Писанка з давніх-давен для українців є символом вічного життя та весняного відродження природи. Дерев’яна великодня інсталяція створена з писанок різного розміру. Проте в кожній із них простежуються орнаменти та елементи, притаманні Чернігівщині. Це своєрідний культурний код традицій нашої області.

 «Кожен елемент віддзеркалює, кольорова гама так само. І ці понад 200 писанок однозначно показують те, якими елементами можна прикрашати писанки. Це і популяризація, і просвітництво, і привернення уваги. І власне, те єдине, що може подарувати усмішку. Про те, що ми сьогодні боремося за свободу, за свою культуру, за свою державу.»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР

Великодня інсталяція вже має позитивні відгуки серед містян і зацікавлює їх зупинитися на хвилинку, щоб помилуватися красою чернігівських писанок.

«Гарно дуже, сподобалася. Навіть доторкнулася – вони дерев’яні.»

«Круто взагалі. Побачили у фейсбуці, вирішили прийти сфотографуватися.»

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button