Суспільство

Давній весільний обряд на щасливе подальше життя пари зберігся на Менщині (Відео)

У Менській громаді провели фундаментальну роботу зі збору місцевих слів-діалектизмів. І в підсумку навіть була створена гра «Менські говірки», що стала дуже популярною. Нині триває популяризація говірок у межах проєкту «Балачки на рундуку».

Між тим, окрім діалектів, «збирачам» вдалося дізнатися про цікавий весільний обряд, який існує на Менщині та про який не чули в сусідніх громадах. Обряд давній, тож його пам’ятають люди старшого віку. Обряд має назву «Трусіння маківки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима не настане несподівано: громади Чернігівщини продовжують підготовку до холодів

«Для цього обряду присутність молодих, тобто нареченого і нареченої, вже не потрібна. У ньому беруть участь гості, які вже збираються розходитися. Вони все спиртне, що залишилося на столах, зливають в одну пляшку. І далі вже розтрушують весільний букет, який усе весілля стояв на столі в молодих. І казали, що треба було щось розвалити, наприклад, лавку, щоб молоді добре жили. Тож ми надихнулися і записали відео. Тепер, може, люди, які побачать і скажуть: «Та ні, не так трусять маківку», підкажуть нам по-своєму», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Вікторія Неруш, заступниця голови громадської організації «Спілка жінок Менщини».

Тож далі – відео від проєкту «Балачки на рундуку».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button