Війна

«Перший із небесного війська»: у Сновську відкрилася виставка, присвячена полеглому Герою (Фото)

«Перший із небесного війська» – під такою назвою в Сновському історичному музеї відбулася виставка, присвячена пам’яті молодшого сержанта, командира танка 2-го батальйону 1-ї окремої танкової бригади Юрія Костюченка.

Про це повідомляє Сновська міська рада.

4 жовтня минає 10 років, як загинув наш земляк, героїчно захищаючи Донецький аеропорт.

Директор музею Валентина Москаленко розповіла присутнім про життєвий шлях Юрія.

Нагороди та дитячі фотографії для музею передала дружина Героя – Олена.

Наприкінці розповіді Валентина Москаленко нагадала про інших Героїв, які мужньо боронили нашу землю від російських загарбників. Насамперед, у жовтні минає два роки, як загинули наші земляки – Артем Спускан та Артем Чурилов.

Присутні мали змогу оглянути й інші експонати. Зокрема це: уламки ракети «Іскандер», яка влучила у готель «Придеснянський», уламки касетної авіабомби, використана зброя, яку надали в межах допомоги наші союзники, нарізна зброя, знайдена на Чернігівщині, збитий ворожий дрон, одяг воїнів рф, об який заведено витирати ноги тощо.

Нагадаємо, в музеї постійно відбуваються виставки, зокрема, присвячені Героям російсько-української війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матері полеглого воїна з Чернігівщини передали відзнаки Президента та Головнокомандувача ЗСУ

Довідково: Народився Юрій Миколайович Костюченко 17 серпня 1977 року в селі Займище Сновського (Щорського) району.

У 1992 році закінчив Сновську загальноосвітню школу №1, у 1994 році – Сновське вище професійне училище лісового господарства за спеціальністю «столяр-тесля».

Працював у ПСП «Промінь», ВАТ «Обрій» Сновського району.

Призваний до Збройних Сил України в червні 2014 року, з вересня перебував у зоні бойових дій. Молодший сержант, командир танка 2-го батальйону 1-ї окремої танкової бригади.

Загинув 4 жовтня 2014 року під час боїв за аеропорт міста Донецьк. Російські терористи підбили танк, який їхав у колоні, приблизно за 2 км від Донецького аеропорту. Через суцільні обстріли дістатися до екіпажу змогли лише згодом. Тіла Героїв потрапили до рук бойовиків, які почали торгуватися і наприкінці жовтня виміняли на трупи своїх.

Похований Юрій 31 жовтня 2014 року в селі Займище.

Указом Президента України № 270 від 15 травня 2015 року «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).

У пам’ять про Юрія Костюченка в травні 2015 року на будівлі Сновської загальноосвітньої школи №1 та у жовтні 2015 року на будівлі Сновського вищого професійного училища лісового господарства встановлені меморіальні дошки.

На честь Юрія Костюченка та загиблих воїнів 1-ї танкової Сіверської бригади у 2017 році в містечку Гончарівське встановлений меморіальний знак.

Одна з вулиць Сновська названа іменем Юрія Костюченка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button