Суспільство (відео)

Пилова буря в Чернігові: з чим пов’язаний значний туман та осад пилу в місті в перші дні жовтня (Відео)

Значний туман у повітрі та залишки пилу на автівках. Схожі на пилову бурю явища бачили чернігівці 1 та 2 жовтня. Проте кожен реагує на це явище по-різному: дехто взагалі не побачив нічого, на перший погляд, дивного, інші ж навіть скаржилися на погіршення самопочуття.

«Пил бачила, зачиняла вікна, зачиняла двері, бо було багато пилу.

У моєму віці так впливає, тиск підвищений, серце, зачиняю двері та вікна й сиджу вдома».

«Навіть схожого нічого не бачила».

«Ні, не бачили, не бачили».

«Мабуть, що вчора трішки було, туман наче такий, то бачила, але якщо так, як минулого року було, то ні, такого не було, трохи менше було».

«Погіршення якості повітря, запах оцей неприємний горілого, але я не впевнена, що це саме до бурі. І таке відчуття, наче туман постійний».

Можливою причиною осаду піску на поверхнях у місті називають пилову бурю, що прийшла на територію України з каспійської низовини рф. Перші її показники в Україні були зафіксовані ще 30 вересня.

«Це пилові бурі транскордонні, вони зароджуються тоді, коли швидкість вітру сягає більше як 10 м/с, а якщо подивитися на метеорологічну карту, то за джерелами в Каспійській низовині зараз швидкість вітру становить 60 м/с. Зрозуміло, що вітер розганяється»,- Олександр Яковенко, старший викладач кафедри екології, географії та природокористування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За минулу добу на Чернігівщині сталися 25 пожеж

Як зазначають дослідники, в разі перевищення швидкості вітру 10-12 м/с у повітрі можуть утворюватися пилові бурі, що впливають не тільки на екологічну ситуацію в країні, але й на самопочуття людини.

«Це вкриває слизові оболонки наших дихальних шляхів, потрапляє в легені, в кругообіг речовин в організмі, і зрозуміло, що зумовлюють різні негативні явища»,- Олександр Яковенко, старший викладач кафедри екології, географії та природокористування.

Глобальні зміни клімату та підвищення температури, вирубка лісів і нераціональне використання земельних ресурсів – одні з основних причин виникнення пилових бур по всьому світу.

«Якщо за матеріалами науковців-екологів до 70-х років минулого століття була проблема пилових бур і доволі значна, науковці розробили систему та висадили лісосмуги, які затримували цей вітер, затримували вологу. А зараз уже протягом 20 років ми спостерігаємо знищення цих лісосмуг»,- Олександр Яковенко, старший викладач кафедри екології, географії та природокористування.

Згідно з даними гідрометеорологів, пилова буря в Україні протримається до 4 жовтня. Але її показники будуть незначними. У Чернігівському обласному центрі з гідрометеорології стверджують, що 1 жовтня фіксували зовнішні ознаки можливої бурі у вигляді пилу. Натомість заміри повітря, які здійснює Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, 1 жовтня не проводили.

 «Жодна метеостанція не зафіксувала погіршення видимості у зв’язку з нібито бурею»,- Інна Овсієнко, черговий синоптик Чернігівського обласного центру з гідрометеорології.

Проте гідрометеорологи та дослідники зазначають, це не остання пилова буря, що фіксуватиметься в Україні.

«На жаль, нам треба готуватись глобально до цих явищ. Тому що в 2015 році були публікації вчених-метеорологів про те, що останні 40-50 років в Україні не фіксувалися пилові бурі. А зараз вони почали фіксуватися.

Пилові бурі продовжуватимуться і, скоріш за все, можна прогнозувати, що їх із кожним роком буде щоразу більше»,- Олександр Яковенко, старший викладач кафедри екології, географії та природокористуванн.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button