Суспільство (відео)

Бюджет Чернігова формуватиме й ухвалюватиме Чернігівська міська військова адміністрація: що відомо (Відео)

Бюджет Чернігова формуватиме й ухвалюватиме Чернігівська міська військова адміністрація – відповідне рішення 2 жовтня ухвалив Шостий апеляційний адміністративний суд. Про це під час пресконференції у Чернігівській міськраді повідомив виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако.

 «Із 2 жовтня «іменем України», як то кажуть, суд ухвалив, що бюджет – це відповідальність і повноваження виключно одного чиновника, який до громади взагалі не має жодного стосунку, який призначений із Києва, який за півтора року на посаді неодноразово демонстрував зневагу до громади та запам’ятався тільки діями проти чернігівців.»,- Олександр Ломако – виконувач обов’язків чернігівського міського голови

Історія судових суперечок між Чернігівською міськрадою та міською військовою адміністрацією не нова. Утім, якщо говорити конкретно про цю, то вона датована квітнем 2023 року: тоді Чернігівська міська військова адміністрація подала позов до Чернігівського окружного адміністративного суду з метою скасувати в судовому порядку рішення сесії міськради від 30 березня 2023 року щодо затвердження змін до міського бюджету. Пізніше суд повністю задовольнив позов міської військової адміністрації – визнав протиправним і скасував вищезгадане рішення Чернігівської міськради. Представники Чернігівської міськради, у свою чергу, подали апеляцію, результатом розгляду якої і стало вищезгадане жовтневе рішення Шостого апеляційного адміністративного суду.

Коментуючи ситуацію, очільник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський зазначає, що у 2023 році МВА уже мала повноваження формувати та затверджувати бюджет громади. 

 «Минулого року ми вже затверджували бюджет міста. Хочу сказати, що це був уперше за багато років прозорий процес, до якого були долучені не тільки керівники структурних підрозділів і депутати Чернігівської міськради, керівники фракцій, а й громадськість. Нам вдалося тоді в десятки разів збільшити видатки на Збройні Сили, соціальні програми.»,- Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації

Нагадаємо, що 31 липня 2023 року під час сесії Чернігівської міськради депутати проголосували «за» внесення змін до регламенту діяльності міськради. За ці зміни депутати проголосували, відповідно до рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 22 червня 2023 року, в якому суд повністю задовольнив позов Чернігівської міської військової адміністрації – визнав протиправним і скасував попередні зміни до регламенту міськради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині під час пожежі в будинку виявили тіла 24-річного хлопця та 16-річної дівчини 

У народі ці зміни прозвали «регламентом взаємодії», а на ділі вони означали початок фактичної взаємодії між представниками Чернігівської міськради та міської військової адміністрації. Власне, в межах дії цього «перемир’я» міська військова адміністрація формувала й ухвалювала бюджет міста.

Утім, уже 10 липня 2024 року під час сесії депутати внесли зміни до регламенту роботи Чернігівської міської ради. Вони передбачали скорочення повноважень міської військової адміністрації, як наслідок МВА позбавили можливості формувати та ухвалювати бюджет.
На думку начальника Чернігівської МВА Дмитра Брижинського, рішення про припинення підтримки «регламенту взаємодії» представники Чернігівської міськради ухвалили задля підтримки власних фінансових інтересів.

 «Я вважаю, ці чиновники, депутати та інші почали недотримувати той заробіток, на який вони розраховували, секретар міськради був вимушений вийти з регламенту взаємодії та почати реалізовувати корупційні схеми задля збагачення місцевих князьків, які наближені до керівництва Чернігівської міськради.»,- Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації

Отже, після тривалих політичних баталій, непорозумінь і судових процесів на Магістратській апогеєм політичної боротьби стає рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 2 жовтня 2024 року. На думку Дмитра Брижинського, це рішення є цілком виправданим і підкріпленим законом про правовий режим воєнного стану.

 «В умовах воєнного стану діє закон про правовий режим воєнного стану, де чітко визначено статтею 15 частиною 2 повноваження військової адміністрації, серед яких також є і повноваження стосовно затвердження та внесення змін до бюджету.»,- Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації

У свою чергу, в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако зазначає, що вважає це рішення абсурдним.

 «Абсурдність цього рішення можна розглядати в двох площинах: юридичній і практичній. 143-тя стаття чорним по білому говорить про те, що виключно на сесіях міської ради приймається бюджет громади. Тобто це виключно повноваження Чернігівської міськради. Є закон про правовий режим воєнного стану, в ньому є 10 стаття, яка чітко говорить, що тільки після рішення Верховної Ради начальник військової адміністрації наділяється повноваженнями місцевого самоврядування.»,- Олександр Ломако – виконувач обов’язків чернігівського міського голови

Разом із тим під час пресконференції Олександр Ломако зазначив, що наразі юридичний відділ Чернігівської міськради готує касаційну скаргу до Верховного Суду України щодо рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 2 жовтня 2024 року.

Таліна Тарасенко

Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button