Суспільство (відео)

У Чернігові планують створити меморіал пам’яті загиблих Героїв-військовослужбовців (Відео)

У Чернігові на кладовищі «Яцево» планують облаштувати окремий сектор для поховання загиблих військовослужбовців, а також створити меморіал для вшанування пам’яті Героїв.

«На кладовищі «Яцево» два дні тому ми зустрічалися з ініціативною групою, що подала ідею, аби міська військова адміністрація та обласна військова адміністрація надали допомогу в облаштуванні військового меморіалу на кладовищі. Щоб це відповідало міжнародним нормам і стандартам як військове кладовище. Аби там можна було провести заходи щодо вшанування наших воїнів, які загинули, щоб це було місце, де можна зібратися та віддати шану загиблим воїнам», — Дмитро Брижинський, голова Чернігівської міської військової адміністрації.

Сьогодні ініціативна група зібралася, аби визначитися з подальшими діями щодо винесення цього питання на виконавчий комітет Чернігівської міської ради, виділення площі та розроблення проєкту. До робочої зустрічі долучилися військовослужбовці 21-го окремого стрілецького батальйону, директор КП «Спецкомбінат», художник-проєктант Борис Дєдов та історик, професор Сергій Леп’явко.

«Стосовно поховання… Ще ж є така річ, як різні віросповідання, різні обряди, тому, я вважаю, що це повинно бути щось загальне та влаштовувати всіх. Бо якщо ми встановимо хрести, а хтось, до прикладу, протестант чи мусульманин, чи ще хтось. І це буде сприйматися по-іншому», — Дмитро Брижинський, голова Чернігівської міської військової адміністрації.

Обговорювали й загальну концепцію меморіалу.

Сам проєкт і візуалізацію меморіалу вирішено вибрати за результатами конкурсу, який стартуватиме після Великодня. До конкурсу планують долучити і громадське обговорення. Звернули увагу і на вже наявні поховання в Ялівщині та проблематику цього кладовища.

Нагадаємо, кладовище в Ялівщині вважається закритим, проте під час активних бойових дій на околицях Чернігова навесні 2022 року саме там довелося організовували поховання цивільних і військових. Бо кладовище «Яцево» було зайняте окупантами. Усього тоді було поховано 1 188 осіб. Пізніше деякі родичі ухвалили рішення перепоховати загиблих, але більшість вирішила цього не робити. Роботу ініціативної групи планують продовжити вже наступного вівторка, 18 квітня.

«Відповідно, буде створене положення про цей меморіал, але ідея, який це матиме вигляд, буде пропонуватися на вибір саме нашим жителям. Вважаю, це буде дуже важливо і для родин наших загиблих, і для ветеранів, які вже звільнилися з лав, і для тих військовослужбовців, які зараз проходять військову службу», — Сергій Довбиш, ветеран АТО.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button