Війна

Випалена пустка: прикордонні села-примари Чернігівщини

Щодня прикордонні території Чернігівщини обстрілює ворог і фактично стирає села, що розташовуються геть близько до кордону, з лиця землі. Через обстріли відбуваються загоряння, і вогонь перекидається на будівлі, ліси, суху траву торфовища.

Росіяни скидають із літаків керовані авіабомби, запускають ударні FPV-дрони, гатять зі ствольної артилерії, мінометів, РСЗВ.

А 3 жовтня вчинили черговий акт тероризму в селі Гірськ, який вразив жорстокістю і підступністю: скинули вибухівку на автівку, яка везла людям скраплений газ. На жаль, є загиблі та поранені. Серед них – діти.

Але попри критичність ситуації, люди виїжджають із рідних населених пунктів неохоче, хоч і усвідомлюють, що залишатися – небезпечно для життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після тривалих баталій у Городні таки перейменували вулиці на честь загиблих Героїв

«Ми маємо базу даних житла, куди можна відселятися, але люди  виїжджають неохоче. Хочуть залишатися вдома. Там, де господарство, де город, де худоба.

Але водночас маємо села, де вже ніхто не живе – це Хрінівка, Єліне, Млинок, Безуглівка. У Клюсах – чотири людини усього, але вони вже перевозять до інших населених пунктів речі та худобу, бо в них багато корів. У Гуті і Сальному залишається небагато людей.

Здебільшого переїжджають у межах територіальної громади, в межах району. До рідних, до близьких, до знайомих. Хтось купує недорого будинки по селах. Свіжий приклад: багатодітна родина з трьома дітьми з Гірська купила будинок у Старих Боровичах. Зараз допомагаємо їм із ремонтом і переїздом.

Деякі люди з нашого прикордоння переїжджають на Городнянщину», – розповів Павло Мірошниченко, начальник Корюківської РВА.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button