Війна (Відео)

Випалювання сіл, обстріли рф і війна з цивільними: ситуація на прикордонні Чернігівщини (Відео)

Прикордоння Чернігівщини щодня потерпає від обстрілів ворога. Знищуються цілі села, гинуть люди. В середньому, за словами начальника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса, щомісяця відбувається по три тисячі обстрілів Чернігівщини зі сторони ворога.

«Ворог продовжує обстрілювати прикордоння Чернігівщини, він почав на сьогодні більше використовувати fpv-дронів і за останній місяць відновив авіаудари керованими авіаційними бомбами, чого не було вже дуже давно насправді.

Якщо казати про динаміку обстрілів, порівняно з минулим роком, то торік приблизно 15 тисяч снарядів і різних вибухово-небезпечних предметів прилетіло з російського боку на нашу землю. На сьогодні маємо вже приблизно 12 з половиною тисяч вибухів на Чернігівщині»,- В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

Люди змушені покидати свої домівки. Проте дехто і зараз залишається проживати на небезпечній відстані від кордону. Місцевий бізнес і волонтери змушені під обстрілами доставляти на прикордонні села непродовольчі товари та продукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За добу сапери Чернігівщини виявили 10 вибухонебезпечних предметів

«У нас влітку була тенденція до випалювання ворогом населених пунктів, якщо казати про кілька останніх місяців, то кількасот приватних будинків у селах були повністю знищені внаслідок обстрілів. Вони просто вигорали. В деяких селах на той моментах уже ніхто не жив, в деяких залишалось 5-10 людей. Звісно, вони вже переїхали до більш безпечних місць»,- В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

Наразі в 20-кілометровій зоні від кордону з рф живуть орієнтовно 16 тисяч людей.

«У тих населених пунктах, які обстрілюють постійно, включно з Семенівкою, лишаються приблизно 12,5 – 13 тисяч людей.

Якщо казати про людей, які виїхали з прикордоння, то за 2023 – 2024 роки цей показник становить орієнтовно 5,5 тис людей, які виїхали самі, яким допомогли евакуюватись, розмістили в місцях тимчасового проживання»,- В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button