Суспільство

Дендропарк, закладений Віталієм Крутим, загиблим директором Менського музею, поповнився новими рослинами (Фото)

Ми вже розповідали, що мати загиблого Героя з Чернігівщини Віталія Крутого, який був директором Менського історичного музею, в пам’ять про сина доглядає за дендропарком, який він започаткував.

Віталій Крутиймав пристрасть родом із дитинства – це вирощування різних дерев, здебільшого хвойних і кущів.

Для Валентини Крутої дендропарк, закладений сином, є мало не єдиною віддушиною. Бо тут вона зустрічає свої ранки та вечори, ніби спілкуючись зі своїм Віталієм…

«Мені здається, на цій ділянці я ніби ближча до нього. Це все те, що він любив, і тепер це все я доглядаю та дивлюся от ніби його очима. Думаю, як би він зробив. І так от стараюся», – зазначає Валентина Крута, мама Віталія Крутого.

Насадження, переважно хвойні, займають приблизно 10 соток.

Між тим, від моменту спілкування з Валентиною Крутою в дендропарку з’явилися нові насадження, подаровані небайдужими людьми.

«Із нашого відділу культури до Дня народження Віталія, 14 вересня, привезли гірську сосну золотисту, тобто з жовтенькими кінчиками, яку хотів Віталій.

І волосківські гості привезли тую Смарагд. Щоправда, в парку такі є, але вже дорослі. А вони маленьку подарували й посадили.

Також ми, але вже не в парку, а в центрі села, де меморіальна дошка, висадили 20 кулястих туй Даніка і по одній туї Смарагд біля самої дошки. Ця дошка на честь Віталія та ще одного загиблого хлопця Михайла Лесюти, який загинув у 2022 році», – розповіла Валентина Крута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Узяла себе в руки, щоб справа сина жила»: мати загиблого бійця з Чернігівщини доглядає за дендропарком, який створив син (Фото)

Уже добігає кінця другий осінній місяць жовтень і попереду холоди й зима. Тож дендропарк треба потрошку готувати до сезону холодів. За словами Валентини Крутої, поки особливої підготовки немає, але на зиму маленькі насадження треба накрити агроволокном.

«А на великих туях треба зимою струшувати сніг, бо вони так дуже, гілки в них опускаються і вони потім втрачають свою трошки декоративність. Особливо, як ото мокрий сніг, усе так треба струшувати. Ну поки на цей час ще так нічого. Єдине, що хочемо б робити – від хруща, де маленькі, вони бояться, бо хрущі дуже під’їдають коріння, так оце плануємо.

У найближчі дні, сьогодні-завтра, можна обробити від хруща», – розповіла Валентина Крута.

Узимку потроху треба буде розчищати сніг, щоправда, раніше до дендропарку ніхто з гостей не приїжджав. Але цьогоріч волосківські діти вже сказали, що приїдуть узимку на лижах.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Валентина Крута

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button