Суспільство (відео)

Ремонт чи розкрадання бюджетних коштів: жителі будинку на Чорновола нарікають на якість робіт (Відео)

Потріскані стіни та недороблені ремонтні роботи. Жителі будинку по вулиці Чорновола, 15 нарікають на неякісно проведений ремонт у їхньому будинку.

У березні 2022 року внаслідок восьми авіаударів по мікрорайону, в якому розміщений цей будинок, загинули 47 людей. Багато було поранених. Серед них і Ганна Ніколаєва, яка після влучання та лікування на деякий час переїхала жити до сестри.

«Була поранена, до лікарні возили. Туди вікна виходять із кухні, бачила, як той літак летів, і за одну мить усі вікна, двері – все повилітало. І я стояла. Це була, кажу, Богом врятована. Мені артерію пробило, кров лилася, а так же ж жива я залишилася»,- Ганна Ніколаєва, жителька будинку.

Значних поранень зазнала і донька її сусідки, але й після пошкодження будинку внаслідок обстрілу рф ця родина продовжувала тут жити.

«Із дочкою були ми дома, дочка трохи отримала осколком по голові. Зашивали і плече, і голову, і все.

У підвалі жили півтора місяця, а тоді вікна клейонкою забили, ото, як мороз був, тоді жили в квартирі – 5 градусів було в квартирі. І жили»,- Орися Пилипенко, мешканка будинку.

Два з п’яти під’їздів цього будинку не підлягають відновленню, три інші відремонтували. Але мешканці ще досі з острахом тут живуть, кажуть, що у частині будинку, яка не підлягає ремонту, почали відходити плити, часто відбуваються пожежі, а відремонтовані під’їзди ще й досі в незадовільному стані.

«Страшно не страшно, а де я буду жить? У мене нема де жить більше.

У моїй квартирі меблі побиті, то я не рахую, то дрібниці, на кухні ящики порозбивались, лінолеуму шматок дали на одну кімнату. У мене не було води, всі повилітали труби, і лічильники міняла, бо все вилетіло. У туалеті плитка облетіла.

Двері поставили нам найгірші, які тільки є, коробки сказали самим вибивати, відкосів ніхто не робив»,- Ганна Ніколаєва, жителька будинку.

«Стінка побита, і підлога, і двері. Що там побите? Усе. Те, що у всіх, те й у мене.

Ніхто нам вікна не ставив, самі за свої кошти все. Тільки єдине, що балкон, оця плита. То плиту зняли та блоками поклали. І двері трішки замінили»,- Орися Пилипенко, мешканка будинку.

Ремонт у цих трьох під’їздах проводили ще в 2022 році. За словами представниці міського управління житлово-комунального господарства Тетяни Корж, на нього було витрачено 290 тис. грн.

«Це були аварійно-відновлювальні роботи, які дозволили закрити периметр, відновити конструктив будинку і його стійкість. І також відновити теплопостачання. Тобто тут були відновлено пробиті внутрішні та зовнішні стіни, посічені осколками панелі вирівняли, укріпили кладку балконів і зробили ремонт системи опалення»,- Тетяна Корж, представниця міського управління житлово-комунального господарства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині ліквідовано масштабну торф’яну пожежу (Фото)

У 2023 році в двох під’їздах цього будинку відремонтували й ліфти. Ці ремонтні роботи коштували 3 млн 136 тис. грн.

«Замінили практично все: лебідки, шафи управління, двері шахт, кабіни. Від старих ліфтів буквально дві позиції лишилося: напрямні та противаги, це з таких великих.

Надалі благоустрій та опоряджувальні роботи в під’їзді – це вже компетенція управителя»,- Тетяна Корж, представниця міського управління житлово-комунального господарства.

Натомість, за словами начальника КП «Новозаводське» ЧМР Олександра Антонова, на ремонт цього будинку в поточному році управління не має коштів.

«У нас із 2016 року на кожному будинку побудинковий облік, якщо гроші дозволяють, ми роботи виконуємо.                                                                               

Щоб зробити під’їзд, треба 100 тисяч, а в них на будинку мінус 50 тисяч.

Ми наперед виконали, прокредитували їх на 50 тисяч вперед, бо готували будинок до опалювального сезону, покрівлі зробили, виконали великий перелік робіт. І грошей у них на це нема, а там три під’їзди»,- Олександр Антонов, начальник КП «Новозаводське» ЧМР.

Наразі відомо, що Чернігівська окружна прокуратура за зверненням чернігівської депутатки відкрила кримінальне впровадження стосовно можливого заволодіння бюджетними коштами під час проведення ремонтних робіт у цьому будинку.

«За ознакою кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 191 Кримінального кодексу України, а саме це привласнення, розтрата або заволодіння коштами службовими особами шляхом зловживанням своїм службовим становищем в умовах воєнного стану. За вказані дії передбачено покарання, згідно з Кримінальним кодексом, у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років із позбавленням права займати посади строком до трьох років»,- Володимир Софієнко, прокурор Чернігівської окружної прокуратури.

Проте коментувати цю справу в управлінні ЖКГ відмовляються.

«Це коментувати не буду.

Тут нехай вирішують правоохоронці»,- Тетяна Корж, представниця міського управління житлово-комунального господарства.

Наразі ця справа вже передана слідчому відділу Чернігівського РУП ГУНП у Чернігівській області, ведеться досудове розслідування.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button