Колонка редактора

Про бонус совісті, фантастичну ідею для кандидатів і колоритних персонажів

Уявіть собі, щомісяця держава платить вам, скажімо, 4 тисячі гривень. Просто так. За «красиві очі». Не важливо, хто ви, де працюєте і чи працюєте взагалі, вік також не має значення. Навіть якщо ви ще ходити не навчилися і свою життєву позицію демонструєте «мімішними» звуками. 4 тисячі гривень гарантовано капають вам на рахунок. Подобається вам така штука? Мабуть, подобається. Звісно, якщо не маєте алергії на гроші. Якщо ви вважаєте, що подібні виплати – зі сфери фантастики, то дуже помиляєтеся.

Йдеться про своєрідні соціальні дивіденди – безумовний базовий дохід (ББД). Безумовний базовий дохід – це сума, яку виплачують людині незалежно від будь-яких факторів. Його отримують усі: люди похилого віку і діти, мільярдери і жебраки, шкільні вчителі, сантехніки і міністри, безробітні і працівники. Експериментували із ББД кілька країн – Канада, США, Іспанія, Фінляндія тощо. За бажання про це в інтернеті вагонів десять цікавих публікацій можна знайти. До речі, ідею базового доходу (близьку до цього) вперше описав Томас Мор у своїй легендарній «Утопії».

Мета базового доходу – боротьба з лінощами громадян і криміногенною ситуацією. Логіка проста – держава витрачає по чотири тисячі гривень на кожного, але у фіналі отримує значно більше – суттєво зменшується рівень злочинності, зростає рівень життя населення, люди починають (принаймні мають) вести правильний спосіб життя. Відповідно, має спрацювати ланцюгова реакція. Робітники, які отримують до зарплати 4 тисячі гривень, починають жити суттєво заможніше. Безробітні (маючи гроші на життя, одяг, харчування) мотивуються і влаштовуються на роботу. Адже знають, що ББД у них ніхто не забере – буде зарплата і збережеться базовий дохід. Якщо замислитися – щасливе суспільство.

Але… Завжди є «але»… Безумовний базовий дохід – це шалена стаття витрат для бюджету. Якщо говорити про Україну, то нині й мови бути не може про впровадження ББД. Хоча якщо спрямувати всі олігархічні висмоктування казни та тіньові потоки, то можна було б і по 10 тисяч платити. До речі, для кандидатів у президенти ця ідея могла б непогано спрацювати. Можна пообіцяти «казку» людям, а як воно буде далі – час покаже. Люди завжди всьому вірять. Головне – проскочити.

Та не про те мова.

Хочу звернути увагу на два моменти. По-перше, якось уже так повелося, що Чернігівщина останні роки стала полігоном для урядових експериментів. Чого варта реформа «Укрпошти». Чому б на Чернігівщині не провести ще один експеримент – фінансовий?! Впровадити безумовний базовий дохід і дослідити, як додаткові кошти впливають на рівень всього – злочинності, безробіття, рівня життя і т.д.

І, по-друге, а що ви думаєте про бонус совісті? Бо я знаю кількох колоритних персонажів нашої буремної реальності, яким хоч 50 тисяч гривень щомісяця давай, вони за день усе витратять і в жодному разі навіть не подумають про працевлаштування та зміну життя. До речі, саме ментальний момент і став основною причиною провалу фінансового експерименту в кількох країнах.

Павло Солодовник

Ще статті по темі

2 коментарів

    1. Ага. Сам здивований. Мабуть, спам якийсь)

Back to top button