Колонка редактора

Про коронавірус на Чернігівщині, ставлення до медиків і хату

Увесь світ лихоманить від коронавірусу. Планета тріщить по тектонічних швах і плаче лавою горя. Тільки уявіть –дві сотні країн потерпають від цього страшного лиха. Вже майже мільйон людей заражених і більше 41 тисячі померлих від вірусу. Це офіційні цифри. Про неофіційні страшно думати. При чому коронавірус не звертає уваги на статуси, регалії, багатства, колір шкіри, віросповідання та світогляд – не застрахований ніхто. Нині людство переживає потужну світову кризу. Майбутнє невідоме нікому.

Коронавірус змусив нас усіх переглянути цінності та замислитися (сподіваюся, багатьох) над нашою поведінкою. Мабуть, не буде перебільшенням теза,що «людство втратило совість». Ми вже загралися – далінікуди. Ймовірно, таким чином Природа-Всесвіт-Бог передають нам свій привіт-бумеранг. Скільки ми будемо вчиняти з природою так, як рідкісні гівнюки? Смітити в лісах, випалювати траву, забруднювати річки, нещадно пиляти ліси, робити планету токсичною для самих себе, висмоктувати з природи останні соки? Звісно, це все утрирування. Але в комплексі причин появи коронавірусу однозначно є місце людській поведінці.

Наступне питання. Згадайте грудень 2019 року, коли з екранів телевізорів ми дивилися про якийсь страшний вірус, що косить Китай. Чи думав тоді хто, що через кілька місяців вся Україна піде на карантин? Чи думали ми, що отой злий вірус проникне на Чернігівщину і ми будемо боятися зайвий раз вийти в магазин по хліб? Ні, не думали. А це прекрасний «лайфхак» для нашої ментальності – ніколи не живіть за принципом «моя хата скраю». Біда ближнього може стати і твоєю бідою. Тому допомагайте одне одному і ніколи не будьте байдужими. Деякі футурологи запевняють, що у майбутньому виживуть тільки добрі чуйні люди, які зможуть згуртуватися.

І останнє – третє. Стан медицини і ставлення влади до медиків. До коронавірусу з медиків і галузі загалом знущалися як могли: знімали надбавки, людей звільняли чи створювали такі «райські» умови, що звільнялися самі, закривали та продовжують закривати медзаклади. А коли півень клюнув, то всі почали «молитися» на медиків. Рятуйте нас, рідненькі янголи в білих халатах. Гадаю, має бути соромно й обов’язково треба переглянути державницький інтерес до медичної галузі. Хоча в цьому сенсі в мене, заядлого оптиміста, скептичні думки. Поборемо вірус – і на медиків знову покладуть здоровезний реформаторський болт.

Можна багато дискутувати, критикувати, хвалити та припускати, але насправді важливе єдине. Життя! Будьте здорові, бережіть себе і своїх близьких! Наша спільна хата «не скраю», а в самому центрі пандемії. І чи витримають стеля і стіни в цій хаті, залежить від того, наскільки ми будемо відповідальними і чесними.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button