Колонка редактора

Про щасливих дітей, прокурорів і артистів

Хто з вас у дитинстві чітко знав ким хоче стати? Хто ще зі школи максимально приділяв увагу саме тим предметам, які потім би зіграли ключову роль для вступу у виш? З ким у дитинстві батьки обговорювали вибір професії? Гадаю, більшість із нас півень клюнув десь наприкінці 11 класу, коли треба було кудись вступати. Особливо в «освітню рулетку» безстрашно грали сільські діти.

Пройшов на фізико-математичний в «пед»? О, молодець. Нудить від математики? Не розумієш фізику? Не хочеш бути вчителем? Нічого страшного. Якось витерпиш. А ти куди? Батько в прокурори відправив? Круто. Не круто? Чому? Хотів у театральний? А Юрко з сусідньої вулиці? В юридичний віддали. Головне – диплом! А далі вже якось буде. І скільки доль згубили оці слова «головне – диплом». Ні, дорогенькі. Не головне диплом. А головне – щаслива людина.

І неважливо ким вона працює. Важливо, що людина любить свою роботу і приносить користь суспільству. Що краще: бути нещасним задовбаним банкіром, який на грані до самогубства і ненавидить світ; чи життєрадісним працівником заводу, який щоранку усміхнений спішить на улюблену роботу, а ввечері повертається в гармонію родинного тепла? Відповідь очевидна. Тому важливо «сканувати» дітей змалечку, цікавитися їхніми уподобаннями, фіксувати здібності, обговорювати теми професій і т.д. І якщо дитина хоче стати продавцем, вчителем, лікарем, ветеринаром, скульптором, артистом, перукарем чи електриком – всіляко цьому сприяйте. Важливо пройти кілька профорієнтаційних тестів. Батьки безпроблемно можуть знайти їх у вільному доступі в інтернеті. І якщо в дитини душа лежить, наприклад, до мистецтва, то в жодному разі не треба забивати їй голову тією професією, яка подобається вам. Будемо відверті, ви ж не хочете нашкодити своєму чаду? Краще допоможіть. Підтримайте. І запевняю вас, що ви про це не пошкодуєте. Адже щасливі діти – щасливі батьки.

Головне, що від вас свято вимагається – це виховати своїх дітей людьми. Та для цього і нам частіше треба дивитися у «внутрішнє дзеркало».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button