Суспільство

Про токсичних людей і караван, який іде

Є категорія людей, яка всіх критикує і якій до всього є діло. В чужій роботі такі люди знайдуть купу недоліків, навіть якщо їх немає – все одно до чогось прикопаються.

Такі люди навсібіч люблять роздавати поради, бо, мовляв, усе знають, життя прожили й не одного собаку разом із пудом солі з’їли, і чомусь колись вирішили, що в якійсь галузі вони — гуру. От тільки в чому їхня геніальність, ніхто не знає.

Такі люди часто тягнуть на себе якусь громадську ковдру. А потім, буває, скаржаться, що ця суспільна справа, як чемодан без ручки: сам чи сама тягнуть, душу й сили вкладають, а ніхто й «дякую» не скаже…

Правда ж, знайома картина? До того ж зазвичай при зустрічі ці активісти ніби й щирі, та все сказане ними солодке, як мед. А от позаочі вже іншим знайомим про вас можуть такого нарозповідати, що ні на яку голову не налазить. А причина часто проста, банальна й лежить на поверхні. І називається вона – заздрощі. Особистим, професійним та іншим успіхам. Після спілкування з такими співрозмовниками можна відчути виснаження, роздратування та навіть головний біль. І якщо це так, то тікати від такої «токсичної» людини треба якнайдалі.

Бо найцінніше, що варто берегти в будь-якій ситуації, – це власне психічне благополуччя та здоров’я.

Не треба удавати ввічливу людину і вкотре вислуховувати співрозмовника, від якого стає зле, краще тактовно сказати, що не маєте часу на спілкування. Хорошим для людини, яка вам заздрить або вас зневажає, все одно не станете, зате уникнете її присутності.

Концентруйтеся тільки на позитиві, думайте про хороше – і приємних подій, зустрічей і збігів у житті побільшає. Адже теорія, що думки матеріалізуються, працює. Людей, які спробували, як кажуть, на собі цю практику, багато.

І хоч би хто що базікав за спинами, варто також взяти на озброєння влучну приказку «Собака гавкає – караван іде».

Психологічного комфорту всім нам і попутного вітру!

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button