Суспільство

Мінералізовані смуги захищають ліси на Чернігівщині від пожежі

У пожежонебезпечний період, як, зокрема, нині, вогонь створює найбільшу загрозу для лісу. Для боротьби з пожежами лісівники використовують комплекс заходів. Запобігти поширенню нищівного вогню в лісі допомагають мінералізовані смуги. Їх штучно створюють шляхом очищення від горючих матеріалів окремої ділянки території, що межує з лісовим масивом. Ширина смуги повинна бути удвічі більшою за можливу висоту полум’я низової пожежі.

«Для протидії пожежам у ДП «Чернігівський лісгосп» заплановані річні обсяги створення мінералізованих смуг протяжністю 700 км, а також здійснення догляду за 1400 км вже наявних. Минулого року по підприємству облаштовано 863 км, відповідно, здійснено догляд за 1540 км уже наявних мінералізованих смуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісгоспи Чернігівщини ще не заготовляють березовий сік

Для їх створення лісівники використовують механізований спосіб: на відведеній ділянці проводять оранку ґрунту, при цьому мінеральний шар ґрунту оголюється. Трава, хвоя, листя та інші матеріали, що здатні горіти, під час оранки присипаються землею. В процесі загоряння зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву. Окрема увага приділяється захисту від пожеж молодих насаджень, які обов’язково захищають мінеральними смугами», – повідомляє ДП «Чернігівський лісгосп».

Такі комплексні заходи допомагають працівникам державної лісової охорони не допускати поширення вогняної стихії на великі території лісових масивів, а інколи й уберегти ліс від пожеж.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button