Колонка редактора

Про вертольоти, відсутність туалетного паперу та коронавірусні фейки

Уже кілька тижнів Чернігівщина на карантині через пандемію коронавірусу. Чимало людей з офісів перейшли на дистанційну роботу. Більшість установ зачинені. Ресторани, кафе, перукарні, салони краси – все на замку. Громадський транспорт не курсуватиме. Навчання відбуватиметься в режимі онлайн. І це все правильно. Таким чином зможемо хоч якось протидіяти розповсюдженню небезпечного вірусу.

Але в суспільстві все ідеально не буває. На тлі глобальної ізоляції та дотримання карантинних правил виникають деякі моменти. Один із них – розповсюдження фейків і нагнітання паніки серед людей.

Чого тільки не понаписують у соціальних мережах. Ось наприклад, «сьогодні вночі над Черніговом із вертольотів будуть розпиляти засіб для дезінфекції, вінка і балкони треба позакривати. Після 23.00 на вулиці перебувати не можна». Безумовно, це нісенітниця, але тисячі людей сприйняли цю інформацію за належне та повірили. Довелося міській владі і навіть Службі безпеки України пояснювати, що це байка.

Інший випадок. У спільнотах Чернігівщини поширили інформацію про те, що вулицями міст і сіл ходять правоохоронці та ловлять дітей. Потім за руку ведуть їх додому і штрафують батьків. Мовляв, за те, що в умовах карантину діти не сидять вдома, а швендяють деінде. Для правдоподібності до цього допису ще й статтю із законодавства якусь дописали. Типу на основі оцього пункту штрафують. Люди, це брудної води фейк. Ніхто нікого не відловлює і не штрафує. Але дітям дійсно все ж таки краще в період карантину не вештатися вулицями.

А скільки «експертів» у соціальних мережах розповідають останні новини з життя області. Деякі пишуть, що на виїздах із Чернігова встановили блокпости та нікого не впускають і не випускають. Деякі пишуть, що в супермаркетах немає продуктів: ні гречки, ні цукру, ні хліба, ні навіть туалетного паперу. Друзі, все є. Тільки, як казав герой мультфільму Матроскін, «нам розуму не вистачає».

Нам уже давно час навчитися мислити критично й аналізувати кожне слово з інформаційного простору. Варто вчитися дезінфікувати інформацію.

Не все те золото, що блищить! Не все те правда, про що повідомляють.

Більше читайте книжок. Це вчить мислити.

Павло СОЛОДОВНИК

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button