Культура (Вiдео)

90-річчя видатного митця: в Чернігові представили унікальні роботи живопису та графіки (Відео)

«Це постановочний натюрморт, із яким юнак поїхав вступати. На іспити він запізнився, бо був зайнятий на роботі. Коли приїхав, то вже почався навчальний рік. Директор із розумінням поставився. Розглянув роботи і зарахував на третій курс»,- Катерина Шульга, завідувачка науково-освітнього відділу Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.Ґалаґана, кураторка виставки.

Саме так ніжинець Петро Орел починав свій шлях професійного художника, вступивши до Кишинівського художнього училища. Сьогодні його роботи можна побачити на виставці обласного художнього музею імені Ґалаґана в Чернігові. Вона приурочена до 90-річчя митця та відбувається в межах проєкту «Краяни».

«Який започатковано художнім музеєм кілька років тому задля популяризації мистецької спадщини Чернігівщини. І сьогодні прекрасна нагода показати ще одного митця, чиє життя і творчість були тісно пов´язані з Чернігівщиною»,- Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє жителів Чернігова отримали гранти від президента на творчі проєкти

«Його дитинство було дуже складним. Сім´я виховувала шестеро дітей. Батько не повернувся з Другої світової війни. І хлопець, закінчивши початкову школу, змушений був працювати, аби допомагати матері. Після визволення Ніжина відкрився промисловий художній комбінат, то він пішов туди навчатися. Згодом потоваришував із Миколою Іллясевичем. І Іллясевич відкрив йому ази іконопису та живопису»,- Катерина Шульга, завідувачка науково-освітнього відділу Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана, кураторка виставки.

Петро Орел працював художником-оформлювачем у Ніжинському драмтеатрі. Також він створив серію картин «Ніжинські дівчата». Майже 40 років митець прожив у Чернігові разом із дружиною. Вона була єдиною музою художника, супроводжувала його в подорожах, критикувала та оцінювала його картини. Її портрет також представлений на виставці.

«Багато краєвидів Чернігова і Чернігівщини є тут на виставці. Це і альтанка Глібова в Седневі, вид на Новгород-Сіверський, Катерининська церква в Чернігові. А також багато затишних куточків, які писав ще у Ніжині. Не обійшлося і без гармати на Валу в Чернігові»,- Катерина Шульга, завідувачка науково-освітнього відділу Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана, кураторка виставки.

Катерина Шульга розповіла, що все життя Петро Орел писав автопортрети. Оскільки вважав, що не можна пізнати іншого, не знаючи себе. Два з них можна побачити в експозиції. Загалом у фондах музею зберігаються понад 60 робіт живопису та графіки художника. 49 із них наразі представлені загалу. З ними можна ознайомитися до 18 травня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button