Культура (Вiдео)

Козаки та батько незалежності України: як зображували національну ідентичність у різні часи (Відео)

Проєкт «Ідентифікація: культурний код нації» презентували в Чернігівському обласному художньому музеї. Його приурочили до 30-річчя Незалежності України. Виставка показує, як художники візуалізували національну ідентичність, починаючи з XVIII століття.

«Що саме ховається за словом «ідентифікація»? Кожен розуміє його по-різному. Митці або ті, кого вони зображували, показували це по-своєму. Мабуть, це як така супровідна ідея нашої виставки», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Проєкт створено на основі живопису та графіки з фондів музею. Куратор проєкту розповіла, що в усі часи ідентичність показували через зображення козацтва. Прикладом може слугувати народна картина «Козак Мамай». Образ виник як нагадування про козацьку вольницю та Запорозьку Січ. Часто зображують і Тараса Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Її творчість бачив кожен житель області: в Чернігові організована виставка відомої художниці (Відео)

«Власне Шевченко першим виокремив національну культуру від загальноімперської культури», — Світлана Демченко, куратор проєкту «Ідентифікація: культурний код нації».

В експозиції можна побачити унікальне зображення уродженця Чернігівщини, автора Акта проголошення незалежності України Левка Лук´яненка.

«Ми його бачимо на тлі поліської природи. Це була перша спроба Володимира Ємця написати портрет у пейзажі. І оті квіти, які ми бачимо біля ніг Левка Лукяненка, привезені з Батурина, з того місця, де зароджувалася ідея нашої державності. Батурин – це одна з чотирьох гетьманських столиць», — Світлана Демченко, куратор проєкту «Ідентифікація: культурний код нації».

Експозицію доповнили і двома елементами, що не є витворами мистецтва, але мають історичне значення.

«Це зразок оригіналу бюлетеня голосування на всеукраїнському референдумі з підтвердження Акта проголошення незалежності України 1991 року і виборчий бюлетень із виборів першого президента, тому що там фігурує прізвище Левка Лукяненка, нашого земляка», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Окрім цього, в експозиції можна побачити, як митці показували у своїх картинах ідентичність через природу, простих людей, побут. Завітати на виставку може кожен охочий. Її планують експонувати до кінця року.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button