Культура (Вiдео)

Чернігівська козацька гармата потрапила до ТОП-10 рейтингу 3D-моделей (Відео)

За підсумками діяльності платформи Sketchfab для розміщення 3D-моделей, за перший тиждень серпня бронзова гармата XVII–XVIII ст., цифровізована в історичному музеї ім.В.В. Тарновського, потрапила до рейтингу ТОП-10.

Цю гармату використовували козаки як захист від ворога, коли зупинялись в полі і робили табір. Довжина польоту ядра була незначною. Цікаво, що цю гармату, як і інші гармати того часу можна вважати прототипом сучасних гармат.

«Ця гармата походить із колекції Василя Тарновського. Якщо казати про гармати: в колекції музею в нас на сьогодні є понад 50 гармат, що датуються XVII-XX століттям. Більшість із них – це бронзові гармати, і значна їх частина походить із колекції засновника нашого музею Василя Тарновського.

Свого часу Василь Тарновський саме збирав ті предмети, як він вважав, що здебільшого походять або пов’язані саме з козаками, з козацькою старшиною. Як відомо, свого часу козаки саме були відомі не тільки як вправні вояки-піхотинці, але ще саме артилеристи. Саме таким відомим тодішнім артилеристом був Северин Наливайко, і з гарматною справою дуже добре був обізнаний гетьман Іван Мазепа та багато інших представників козацької старшини»,- Максим Блакитний, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати хочуть узаконити порнографію

Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського вже кілька років своїми силами та за підтримки партнерів займається оцифруванням наявних експонатів. Зараз відбувається створення 3D-моделей хрестів-енколпіонів доби Київської Русі та цифровізація гармат XVІІ–XVІІІ століття. Проєкт реалізовується спільно з Інститутом археології НАН України за підтримки Німецького археологічного інституту й триватиме до грудня цього року.

«Мета фактична, щоб ці 3D-моделі, які будуть створені в межах цього проєкту, як один із результатів проєкту, тобто всі ці зображення або моделі були доступні будь-кому, хто цікавиться історією України, історією Чернігівщини, історією вогнепальної зброї, артилерією. Сидячи в будь-якій точці світу, можна проглядати інформацію та зображення»,- Максим Блакитний, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Надалі серед планів музею є цифровізація вогнепальної зброї – пістолів і рушниць, запровадження цифрової системи в музеї та вільний доступ до його колекцій у будь-якому куточку світу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст: Замятіна Оксана

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button