Культура (Вiдео)

Чернігівці зможуть зрозуміти, як створювали врятовані міські мозаїки (Відео)

Проєкту «Чернігів монументалізм» вже понад рік. За цей час його учасники встигли врятувати чимало об´єктів, що становлять неабияку культурну цінність. Найпершим стала мозаїка Євгена Павлова «Материнство», що зараз зберігається в обласному художньому музеї. Не менш значущим є панно Галини СЕврук

«Треба вивчати це мистецтво, дуже швидко реагувати на те, що відбувається зараз. Ми бачимо в багатьох містах України, що зараз цей процес дуже на часі. Багато зацікавлених дослідників, художників, архітекторів, мистецтвознавців, офіційних структур. Також ми знаємо, що міністр культури в цьому процесі не є стороннім споглядачем»,- Олена Загребіна, автор ідеї, куратор проєкту «Чернігів монументалізм».

Разом із Художнім музеєм «Чернігів монументалізм» планує реалізувати проєкт і показати врятоване мистецтво чернігівцям. У межах проєкту фахівці покажуть парадигму його розвитку та створять дискусійну й освітню платформи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники монументалізму: як у Чернігові рятують унікальні мозаїки

«Тому що через певний час теперішні діти розумітимуть, що це мистецтво не створювалося просто з нічого і не є суто радянською спадщиною. Тому в цьому проєкті ми організуємо також і майстер-класи, на яких діти і дорослі побачать, як створювалися ці об´єкти. Коли ми бачимо вітражі чи мозаїки, ми не розуміємо, як вони створені. І коли ми спробуємо хоча б камінці поперекладати, то буде вже інше відчуття. Людина сама переживе момент, як це робиться»,- Олена Загребіна, автор ідеї, куратор проєкту «Чернігів монументалізм».

За словами Олени Загребіної, зараз є чимало об´єктів монументального мистецтва на Чернігівщині, які учасники «Чернігів монументалізм» планують вивчати.

«А якщо повернутися до Чернігова, то це мозаїки Павлова, які залишились у Чернігові, а також мозаїка на «П´ятницькому» – це мозаїчне панно декоративне, яке неодмінно треба зберегти. Я сподіваюся, що до цього фестивалю ми зможемо презентувати та показати ескізи цього панно. Це для нас відкриття мистецьке і воно має масштаб всеукраїнський»,- Олена Загребіна, автор ідеї, куратор проєкту «Чернігів монументалізм».

Учасники «Чернігів монументалізм» кажуть, що частина мозаїк у міському просторі наразі закрита, тому над цим питанням вони також працюватимуть.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button