Культура (Вiдео)

Чернігівцям показали унікальні стародруки минулих століть (Відео)

«Ми бачимо саму Лавру, 1758 рік, отакий вона мала вигляд, ми бачимо київську друкарню, де відбулося друкування цієї книжки. Вона прикрашена гравюрою на міді. Ми тут бачимо царицю Єлизавету. Ми бачимо, що робота дуже гарна. Такий вона і мала вигляд. Дуже автентично схоже зображення»,- Ігор Ситий, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського.

Кандидат історичних наук Ігор Ситий показує сторінки першої Біблії, надрукованої в Києві ще в 1758 році.

«Оця груба Біблія походить із села Жукля, колишнього Корюківського району. В церкві нею користувалися. Належала вона ієромонаху. Там є записи покрайні. А потім опинилася в цій церкві»,- Ігор Ситий, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського.

Пізніше Біблію видали більшим тиражем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «КІНО-LAND»: у Носівці планують відкрити кінотеатр просто неба (Відео)

«У 1788 році була надрукована Біблія в 5 томах. Оця грубезна книга. Користуватися нею було не дуже зручно. Друкарня виходила із запитів суспільства. Тому друкували зручнішого формату книжку, яку могла придбати пересічна людина»,- Ігор Ситий, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського.

Ці книжки чернігівцям показали в день відкриття нової виставки Чернігівського історичного музею. Її приурочили до 440-річчя з дати видання Острозької Біблії.

«Це унікальна пам´ятка українського друкарства. Тому що це перша повна Біблія, написана церковнослов’янською мовою, до якої увійшли зібрання всіх священних текстів Старого та Нового Заповітів. У нас зберігаються дві Острозькі Біблії»,- Мирослав Майборода, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського.

В експозиції можна побачити книжки від ХVІ ст. до початку ХІХ. Тут є як друковані книжки, так і рукописні.

«Представлені не тільки українські, географія більш ширша. Є й румунський Псалтир. Унікальна пам´ятка. Це рукописний Псалтир, написаний кирилицею, але румунською мовою. Також представлене грецьке Євангеліє. Воно надруковане у 1803 році, у Венеції. Це подарункове видання Патріарху Єрусалимському»,- Мирослав Майборода, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського.

Загалом у музеї зберігається 271 стародрук. Із них 97 книжок – це Священне Писання. Експозиція діятиме місяць.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button