Культура (Вiдео)

Чернігівцям розповіли маловідомі факти про життя української армії (Відео)

Прапорщик Наталія Патлах – військовослужбовець за контрактом. В армії вона вже 16 років. Має чоловіка-військового та виховує двох дітей. Згодом готується піти служити до зони ООС. Саме професійна цікавість привела її на виставку «Історія українського війська», яку відкрили в обласному молодіжному центрі.

«Зараз мені приємно, що почали згадувати минуле, і це необхідно для нашого покоління, бо ми не повинні забувати свій народ. Мені дуже цікаво побачити, скільки раніше у нас було військ, управління, солдатів. Цікаво подивитися на генералів», — Наталія Патлах, технік відділення ЗАЗ військової частини А2984, відвідувачка виставки.

Обласний молодіжний центр та Інститут національної пам’яті проводять подібні спільні виставки постійно. От і цього разу вирішили наочно показати матеріали, де зібрані історичні фото, карти та документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські старшокласники дізналися про переваги навчання у військовому виші

«Для посилення такої мотивації для представників ЗСУ і для майбутніх ЗСУшників ми хочемо в рамках презентації показати їм, яким було військо 100 років тому. І є чим пишатися, про що говорити», — Ірина Сімонова, директор Чернігівського обласного молодіжного центру.

Експозиція охоплює події часів Української народної республіки. Це своєрідна енциклопедія про збройні формування того періоду.

«Ми тут представляємо історію цієї армії. Як вона створювалася, з чого вона складалася, які були перемоги та які були труднощі… Визначних воєначальників, основні військові формації… У нас всі знають чапаєвців, бігунців, а хто знає наші залізні дивізії, інші військові зєднання, які сьогодні на слуху і зараз навіть сучасні військові частини називають на їхню честь», — Сергій Горобець, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські військові випробовували зенітні керовані ракети

Тут представлені здебільшого маловідомі факти, про які не розповідають у школі. Історики кажуть, що тогочасна армія зробила чималий внесок у нинішню незалежність.

«Були поразки, але ж було і чимало успіхів. Звільнили Київ, проводили успішні військові операції, про які також нічого не відомо. Проблема, яка от не зовсім очевидна, – це те, що вони діяли відірваними від тилу. Якщо взяти там їхніх противників основних, то в усіх був тил, бо будь-яка війна – це зброя, яка постійно розходиться. А наша армія діяла в нелюдських умовах. І те, що вони не опускали руки, це вже багато чого означає», — Сергій Горобець, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Виставка приурочена до Дня соборності України, вона триватиме два тижні і відвідати її зможе кожен зацікавлений. Потім ця експозиція поїде подорожувати районами Чернігівщини.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button