Культура (Вiдео)

На Чернігівщині можновладець демонстрував унікальний приклад культурної благодійності (Відео)

Унікальна колекція, якій могли б позаздрити не лише українські, але й світові музеї. Український меценат Василь Тарновський свого часу залишив Чернігову неймовірну колекцію, що налічувала три розділи.

«Колекція Василя Тарновського, колекція українських старожитностей складалася з трьох розділів. Перший розділ – це давній, тобто це археологічні матеріали. Здебільшого це були дослідження городища Княжа Гора на Черкащині. Другий розділ – козацький. Це документи, особисті речі, прикраси, побутові речі, що належали українській козацькій старшині – гетьманам України, полковникам. А третя частина – це шевченкіана», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Містична екскурсія від сосницького кладовища пройшла з шаленим успіхом

Василь Тарновський показував приклад, був взірцем того, як забезпечена людина може витрачати свої статки на збереження культурної спадщини.

«Унікальний приклад можновладця Василя Тарновського, який купив землю у селян, що грабували цю пам’ятку та продавали на базарах скарби, замовив професійному археологу археологічні дослідження», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

На сьогодні левова частка колекції зберігається в Чернігові, в історичному музеї ім. Василя Тарновського. У ній є унікальні речі, яких ніде не можна побачити.

«Це понад 150 універсалів практично всіх гетьманів України з їхніми власноручними підписами. На сьогодні подібної колекції гетьманських універсалів не має жоден музей, жоден архів в Україні, порівняно з тією колекцією, що зберігається в Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Проте, на жаль, велику кількість колекції було втрачено. Зокрема значну частину шевченкіани, збірку карт і живопис.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button